Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förödande för transportnäringen

Sundsvalls tingsrätt friade nyligen en utländsk förare med falskt körkort. Hur är det möjligt att en tung lastbil får framföras av en person som saknar giltigt körkort?

Domen blir symbol för en svår situation i transportnäringen. Åkerinäringen i Sverige är hårt utmanad av europeiska företag och chaufförer. Åkeribranschen är fullt ut internationell medan andra branscher pratar om globalisering.

Dagligen konkurrerar våra medlemmar med företag som har en helt annan kostnadsbild än de svenska företagen beroende på olika faktorer. Eftersom konkurrensläget är svårt är det desto viktigare att juridiken håller måttet så samtliga aktörer på marknaden konkurrerar på lika villkor.

Det finns också en trafiksäkerhetsaspekt på domen. En förare som framför ett fordon som kan väga upp till 60 ton ska givetvis ha en utbildning för detta och så klart ett giltigt körkort. Ingen, varken du, jag eller en yrkeschaufför, vill möta en chaufför som inte har adekvat utbildning.

Denna vecka är det debatt i riksdagen. Vi hoppas det ska fattas beslut som bland annat ger polisen möjlighet att låsa direkt fast en lastbil vid trafikbrott, så kallad klampning.

Därför vädjar vi till våra folkvalda: Rösta igenom lagförslaget så att vi får nya regler på plats snarast!

Hårdare lagstiftning räcker inte. Hela rättskedjan måste hålla: Trafikpolis, åklagarmyndighet, domstol. Det saknas både kompetens och sökande till dessa instanser – här behövs krafttag från politiker och myndigheter.

Många ställde i veckan sina tunga fordon som en protest mot domen i Sundsvalls tingsrätt. Vi förstår frustrationen.

Den handlar om något större än en friande dom om falskt körkort. Den handlar om trafiksäkerhet och rättsäkerhet.

Domen har ännu inte vunnit laga kraft. Från branschen hoppas vi att åklagaren i Sundsvall överklagar domen. Det vore förödande för näringen om domen kvarstår.

Carina Ahlfeldt

regionchef Sveriges Åkeriföretag Norr

Per-Åke Liljergren

ordförande Sveriges Åkeriföretag Norr

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel