Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förödande hasardspel om sjukvårdspatienter

Just nu spelas politisk hasard om sjukvårdspatienterna i norra Jämtland.

Annons

Ett omfattande regeländringsförslag från 2015 riskerar slå undan benen för privata Nya Närvården. Det är i så fall en politisk klåfingrighet utan motstycke. För om en väl fungerande verksamhet med hög kundnöjdhet rycks bort, ja då styrs sjukvården i Jämtlands län mer av ideologi än av sunt tänkande.

Det får bara inte ske. Rödgröna socialdemokrater, vänsterpartister och miljöpartister får tycka illa om Hälsovalslagen, vilket de också gör. Men när de som nu föreslår omfattande ändringar i hälsovalets regelverk, tydliggörs motarbetandet av en privat vårdgivare.

Käppar sätts inte bara i de privata vårdhjulen. Här ställs glesbygd mot vård i mer tättbefolkade områden. För med pengar som riskerar norpas från primärvården på landet, ska delar av ett svart ekonomiskt primärvårdshål i Östersund täppas till. Det är kortsiktig och ogenomtänkt politik, inte minst om tre väl fungerande enheter i privat regi på kuppen slås ut.

Vad kunderna tycker om det måste stå klart även för sjukvårdspolitikerna. Ramaskriet skulle höras ända från Hoting in till landstingets styrelserum.

ÖP kunde i går på redaktionell plats berätta om hur Nya Närvårdens vd Hans Boberg var uppbragd över vad som var på gång. Vi ska ha klart för oss att han som privat entreprenör och företagare slåss för sitt. Han är därmed delvis färgad.

Men han står för någonting nytt. Något som skattebetalarna i Strömsunds kommun gillar. Han har fast anställda läkare, en hög trovärdighet och väldigt hög patientnöjdhet. I Hoting har 90 procent av invånarna listat sig hos Nya Närvården. I Strömsund är samma siffra kring 50 procent och i Hammerdal återigen 90 procent av befolkningen.

Nu kan ett förslag om nya hälsovalsregler från 2015 delvis kullkasta det som Nya Närvården har byggt upp och vill vidareutveckla. Vi vet att Hans Boberg & Co gärna etablerar sig även i Östersund från 2014-2015. Det sker i så fall med de tre nuvarande hälsocentralerna/filialerna som dragspel. Personal och samlade resurser kan utgöra delar av en organisation där synergier underlättar uppbyggnaden av en privat hälsocentral som i rådande läge garanterat skulle välkomnas av många tusentals östersundare.

När delar av landstingets egen primärvård i Östersund faktiskt havererat borde den som står för flexibilitet, snabba fötter, fast anställda läkare och kontinuitet bejakas. Inte ses som ett hot, vilket tyvärr känns vara fallet utifrån liggande ändringsförslag.

Nu ska inte Nya Närvården tjäna mer än andra, men de jobbar i dag utifrån ett tydligt fungerande regelverk, vinner terräng och måste därför ges chansen fortsätta även framåt.

De borgerliga ledamöterna i hälsovalsgruppen protesterar mot det nya regelverket, men hittills för döva öron. När nästa möte vidtar på torsdag i nästa vecka måste dock liggande förslag förpassas till papperskorgen. Allt annat vore politiskt provocerande.