Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förr visade man empati

Det behövs en kurs i svenska. Svåra ord som empati, service och hjälpsamhet behöver förtydligas, liksom solidaritet och demokrati.

Sunt förnuft är ett annat begrepp som behöver installeras på nytt i folks hjärnor. Ja, inte de småpotatisar som samhället i stort består av, nej då, vi minns vad det betyder.

Däremot har vi lite problem med ordet bonus. Det vilar på högre ”välutbildades” nivå.

Det pratas så mycket om bonus. Folk får miljontals kronor som ”bonus”. Vad är det egentligen? Har de slitit väldigt ont, räddat liv eller vad? Kanske till och med chefat på systembolaget?

Talte just med en änka som sedan hon blev ensam är – just ensam. Bortglömd. Goda vänner, kamrater – puts väck. Änkan har ingen bil men en bra bit till affären. En bilburen väninna gav henne nyss det glada beskedet att ”nu är det vår, då kan du ta cykeln till affären, och du slipper bära så mycket! Inte erbjuder hon ”ska du med till affären?” Eller ”behöver du något från affären?”

Det var bättre förr när man visade empati. Det på senare år allt vanligare ordet. Kan ej minnas att jag hörde det under min uppväxt. Men man hjälptes åt av födsel och ohejdad vana.

Man umgicks, tog en kopp kaffe hos varandra, så man kanske aldrig behövde använda ordet i fråga. Det var självskrivet.

Service det fanns också i det gamla goda Sverige.