Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försäkringsbolag kräver att dödsväg fixas

DN konstaterar att en av de farligaste vägarna i Sverige är E14 mellan Krokom och Åre. De tre senaste vintrarna har tre dödsolyckkor inträffat där. Nu kommer Länsförsäkringar att agera.

Länsförsäkringar i Jämtland hänvisar till en undersökning som Dagens Nyheter gjorde av de senaste vintrarnas halkolyckor. DN konstaterade vidare att E14 mellan Krokom och Åre är en stark kandidat till titeln Sveriges farligaste vägsträcka. De senaste tre vintrarna har åtta svåra olyckor inträffat på väg E14, varav tre var dödsolyckor.

– På denna sträcka sker det för många trafikolyckor i förhållande till trafikmängden, skadefrekvensen är en av de högsta i landet, säger Jan Larsson, skadeförebyggare på Länsförsäkringar Jämtland, i ett pressmeddelande.

Nu kommer försäkringsbolaget att undersöka om det är något fel på vägbanan och kontrollera om Trafikverket tar sitt ansvar.

– I vår roll som försäkringsbolag måste vi agera och utreda varför det sker så mycket olyckor på den här vägsträckan. Den är hårt trafikerad av tung trafik och inte minst turister som färdas till och från fjällvärlden. Länsförsäkringar Jämtland accepterar inte att det sker så många olyckor på denna vägsträcka utan att åtgärder vidtas, säger han.

Motormännens undersökning av säkerheten på vägar visar att E14 är Sveriges 34:e farligaste vägsträcka.

– I slutet av oktober i år skedde till exempel en avåkning strax väster om Mörsil som kunde ha slutat i en riktig katastrof. En lastbil med släp på väg mot Östersund gled av vägen och dundrade rakt in i banvallen alldeles bredvid vägen. Lastbilen blev stannande uppe på järnvägsspåret, om det kommit ett tåg vid denna tidpunkt hade det sannolikt spårat ur. Nu ställde man in tågen och riktade rälsen innan tågtrafiken togs upp igen, säger Jan Larsson.