Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försäkringskassan gick emot fyra läkares intyg

Två specialistläkare och två allmänläkare har sagt att hennes skador gör det omöjligt för henne att jobba.
Försäkringskassan har underkänt hennes sjukskrivning.

– Man känner att allt går åt helvete. Allt hopar sig. Man klarar sig inte, säger Maria som haft ihållande stark värk sedan snart sex år tillbaka.

Hösten 2009 var hon passagerare i en bil som påkördes bakifrån. Maria fick en whiplashskada i nacken och skador på en rad ryggkotor.

Trots träning, en rad olika behandlingar, och medicinering, så har hon inte blivit bättre. Arbete har varit omöjligt, vilket de läkare hon träffat på senare år alla har intygat.

”Arbetsförmågan är helt nedsatt i ordinarie arbete och i alla andra på arbetsmarknaden förekommande arbeten, liksom skyddade sådana. Besvären är bestående och någon ytterligare utredning är inte motiverad”, skrev en specialistläkare i allmänkirurgi och ortopedi i slutet av juni i fjol.

”Vad gäller besvären i halsryggen bedöms tillståndet stationärt. Med den bakgrundsbild som finns bedömer jag arbetsförmågan helt nedsatt för överskådlig framtid”, skrev en annan specialist i ortopedi i slutet av maj i år.

Dessutom har två läkare på en hälsocentral i Jämtland, i april och i maj, i intyg skrivit att Maria inte kommer att återfå sin arbetsförmåga.

En av dem noterade följande: ”hon har nyligen genomgått program för återintroduktion till arbetslivet via arbetsförmedlingen och har där ej bedömts ha någon arbetsförmåga”.

Maria tycker att det är märkligt att Försäkringskassan, som hänvisade henne till arbetsförmedlingen för utredning sedan underkände dess yttrande.

”Rätten till sjukpenning är en strikt medicinsk prövning. De arbetsförmågebedömningar som görs av Arbetsförmedlingen utgår inte från ett medicinskt perspektiv eller från tolkningen av begreppet arbetsförmåga inom sjukförsäkringen”, skev Försäkringskassan i Östersund i det beslut 13 maj i år som innebar att Maria blev helt utan sjukpenning under mars, april och maj.

Hon överklagade. Men Försäkringskassans överprövningsenhet i Göteborg ställde sig bakom beslutet. Dessutom hänvisade beslutsundertecknaren i sin motivering till djupt personliga saker i Marias liv, som en av de fyra läkarna hade tagit med som bakgrundsinformation.

– Det tycker jag var kränkande, säger Maria.

Hon kommer att överklaga till förvaltningsrätten i Härnösand. Men det är flera månaders väntan för prövning.

Dessutom måste Maria lämna in ett nytt läkarintyg för att få sjukpenning från och med juni.

– Jag förstår inte vad det är som ska stå i ett läkarintyg som berättigar mig till sjukpenning. Det är så godtyckligt.

För det läkarintyg från i juni som sjukskrev Maria till och med september, och där det framgick att det är nödvändigt med sjukersättning, underkändes liksom alla övriga medicinska utlåtanden.

Hennes sambo Ulf har sjukersättning, det som förr kallades förtidspension, efter att ha slitit ut sig i arbetslivet. De har hankat sig fram på hans sjukersättning och hennes sjukpenning.

Varken Ulf eller Maria har kunnat förmå sig att söka försörjningsstöd hos kommunen, fastän de undan för undan sedan i våras tvingats sälja ägodelar för att klara sig.

– Det känns så jobbigt, säger Ulf.

Den läkare som sjukskrev Maria över sommaren begriper inte varför Försäkringskassan dragit in Marias ersättning.

– Det är underligt, säger han och hänvisar till att de är fyra läkare som gjort samma bedömning och kommit fram till att Maria inte klarar av att arbeta

– Vi går ju på våra medicinska kriterier.

I läkarintyget till Försäkringskassan i början av juni begärde han ett avstämningsmöte.

– Men jag har inte kontaktats hittills.

Såväl handläggaren vid Försäkringskassan i Östersund som handläggaren vid Försäkringskassans överprövningsenhet i Göteborg har semester.

Maria och Ulf heter egentligen något annat.