Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försäljning av ekologiska viner har fördubblats

Det senaste halvåret har försäljningen av ekologiska viner ökat med 98 procent. Nu är var tionde flaska som säljs ekovin.

Systembolagets försäljning av ekologiska drycker har ökat ordentligt under de senaste sex månaderna. Så mycket som en fördubbling har skett av försäljningen av ekologiskt vin. På Systembolaget i Mittpunkten jobb­ar Sarah Hansson och Ingela Johansson. De båda har märkt förändringar vad gäll­er försäljning och efterfrågan av ekologiska drycker.

– Jag tycker att det känns som en ökning har skett i butiken de senaste två åren, säger Sarah Hansson.

– Ja, och ännu mer sedan i september förra året, fortsätter Ingela Johansson.

De berättar hur efterfråg­an av ekologiska boxviner ökade markant efter att en dokumentär som gått på tv varnat för de höga halterna av olika gifter i vissa boxvin­er.

– Folk börjar bli mer medvetna och vakna upp ur köpbubblan. De blir mer måna om att det de köper ska vara så nära naturen som möjligt, säger Sara Hansson.

– Det är som att när det peakat med för mycket tillsatsämnen så vänder det, fyller Ingela Johansson i.

– Och rekommenderar vi ett vin till någon, som dessutom är ekologiskt brukar reaktionen vara att det är ett extra plus i kanten.

Ingela berättar också att det är en del kunder som kommer in och enbart frågar efter ekologiskt vin för att de anser sig vara känsliga för olika ämnen i de icke-ekologiska. Att de bland annat märker skillnad i att sistnämnda viner ger dem huvudvärk. Sedan påpekar hon att själva alkoholen i sig alltid är det som ger mest skada.

Systembolaget har även miljömärkta viner och jobbar för att förändra marknaden.

– Systembolaget bojkottar inte de vingårdar som inte producerar ekologiska vin­er. I stället för att stänga dem ute ser vi styrkan i att försöka påverka de leverantörer vi har genom att ställa krav, berättar Sarah Hansson.