Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försäljningen av värktabletter ökar

Vanliga värktabletter som Eeze, Voltaren och liknande preparat som innehåller ämnet diklofenak ökar i försäljning. Detta trots att det är känt att substansen kan öka risken för hjärtinfarkt och hjärtdöd.

Sedan 2005 har försäljningen av vanliga värktabletter ökat med 20 procent, mest har tabletter med diklofenak eller ibuprofen ökat, enligt siffror som Ekot tagit fram. Enligt statistik från Apotekens Service har tabletter med acetylsalicylsyra, även känt som aspirin, samtidigt minskat med 59 procent.

Med receptfria smärtstillande läkemedel finns risk för dubbelmedicinering, då det i grunden bara finns sex verksamma ämnen men ett 40-tal preparat med olika namn.

– Receptfria smärtstillande är till för att lindra huvudvärk, tandvärk, feber och sånt som inte kräver läkarvård. Olika kombinationer av smärtstillande kan ge biverkningar, säger Paulo Mukooza, apotekschef på Apoteket Hjärtat.

Diklofenak är den aktiva substansen i vissa mildare smärtstillande läkemedel. 2006 blev en del läkemedel med substansen receptfria och sen dess har försäljningen ökat med över 30 procent, enligt Ekots siffror, trots att biverkningarna av ämnet är kända. Vid hjärt- och kärlsjukdomar kan diklofenak öka risken för komplikationer, som hjärtsvikt.

– Diklofenak tillhör familjen NSAID, det vill säga icke-steroid antiinflammatoriska och smärtstillande läkemedel, och ska inte användas om man har hjärtproblem eller astma. Men folk tänker många gånger inte på det, säger Paulo Mukooza.

Läkemedelsverket har valt att inte släppa läkemedel med diklofenak till vanliga butiker, utan de säljs bara via apotek. Men de avråder inte patienter från att använda sig av läkemedel med substansen.

– Man ska ta smärtstillande om man har behov, men vara restriktiv, följa doseringsanvisningar och om de inte ger effekt inom en till två veckor söka läkarhjälp, de är bara till för tillfällig användning, säger Paulo Mukooza.