Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försäljningen av Verkö slott blir rättsfall

I somras sålde Östersunds kommun Verkö slott till krögaren Per-Åke Wahlund. Försäljningen har överklagats till Förvaltningsrätten i Härnösand.

I juni 2013 beslutade finansutskottet i Östersunds kommun att sälja Verkö slott med tomträtt till krögaren Per-Åke Wahlund, som driver restaurangen Sir Winston i Östersund.

Wahlund och kommunen skrev ett tomträttsavtal på 40 år. Efter tio år räknas den tomträttsavgäld som Wahlund dittills betalat – totalt ungefär 500 000 kronor – som full betalning för slottet.

Samtidigt förband han sig att renovera slottet enligt en fastslagen plan.

I juli överklagades beslutet till Förvaltningsrätten av sammanlagt fem personer. De som överklagat tycker att slottet såldes till underpris och att det var ett otillbörligt gynnande av en enskild företagare. Dessutom hävdas att anbudsprocessen skedde utan insyn samt att beslutet borde ha fattats av kommunstyrelsen, inte av finansutskottet.

Det sistnämnda hävdade även oppositionsrådet Pär Jönsson (M) i en artikel i ÖP i juli 2013.

Nu har Förvaltningsrätten i Härnösand begärt att kommunen yttrar sig i frågan. Kommunledningsförvaltningen – genom kommundirektören Bengt Marsh och biträdande kommundirektör Bert-Olof Åkerström – bedömer att finansutskottet är rätt organ för att fatta beslutet.

Dessutom bedömer förvaltningen att en oberoende värdering av fastigheten skett, vilket gör att det inte kan ha varit otillbörligt gynnande.

I morgon, tisdag, tas ärendet upp på finansutskottets sammanträde.