Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Församling samlades för tidsresa

Det var ingen vanlig mässa i Sundsjö kyrka i söndags – den var förflyttad ungefär 200 år bakåt i tiden.

Kyrkoherde Leif Westberg anlände i häst och vagn dagen till ära. Prästfru för dagen var kyrkorådets ordförande Ingrid Kjellsson.

Väl på kyrkbacken välkomnades de av närmare hundra församlingsmedlemmar, många av dem klädda enligt 18000-talets klädkoder.

– Jag ber, frun! Jag ber, utbrister en av de finklädda kvinnorna och niger.

Faktum är att hela gudstjänsten går i 1800-talsstil, förutom att den är lite förkortad. En gudstjänst på den tiden tog minst två timmar.

– Men vi har inte stupstock eller något sånt, skrattar Annicka Tanto som har samordnat evenemanget.

Det började redan för två år sedan när de hade Stringbergteater och i samband med det en 1700-talsmässa. Det var ett uppskattat event och man ville gärna göra om det, men bestämde sig för att flytta fram det ett århundrade eftersom Sundsjö kyrka är byggd 1830.

Inför mässan har många besökare samlats och sytt kläder, en av dem är Doris Svensson.

– Det är roligt, det är inte så ofta man får klä upp sig så, säger hon, som dessutom har gjort ärtsoppan som serveras efteråt.

Mässan är ett samarrangemang med Studieförbundet Vuxenskolan, Bräcke och Revsunds församling och Sundsjö Hembygdsförening.