Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Församling vann i Arbetsdomstolen

En församling i länet skulle betala skadestånd till en kyrkoherde som tvingades säga upp sig, enligt tingsrätten. Men nu ändrar Arbetsdomstolen domen.

– Vi känner en stor lättnad, säger ordföranden i den berörda kyrkonämnden.

Annons

I augusti 2010 kallade representanter från församlingen kyrkoherden till ett möte. Det var en intern tvist som låg bakom och vid mötet diskuterades möjligheten att komma fram till en överenskommelse om att kyrkoherden skulle säga upp sig. Efter långa diskussioner nådde parterna en sådan överenskommelse.

Kyrkoherden anmälde sedan incidenten och menade att församlingen provocerat fram uppsägningen, och ville därför ogiltigförklara den. Tingsrätten gick på kyrkoherdens spår och församlingen blev ålagda att betala ett allmänt skadestånd och närmare en halv miljon kronor i lön retroaktivt. Även rättegångskostnader skulle betalas.

Församlingen överklagade dock domen till Arbetsdomstolen som nu väljer att ändra domen. Arbetsdomstolen friar församlingen eftersom det inte anses att församlingen har brutit mot god sed på arbetsmarknaden och uppsägningen kan därför inte ogiltigförklaras.

Det innebär att kyrkoherden bara får en månadslön i avgångsvederlag. Personen ska dessutom betala församlingens rättegångskostnader på nästan en halv miljon kronor.

– Vi känner en stor lättnad inför detta. Det är en tvist som har hållit på länge och det är skönt att den är över. Att vi vann tvisten betyder mycket dels för vårt förtroende och dels ekonomiskt, säger ordföranden i den berörda kyrkonämnden.

Domstolen var dock oenig, två ledamöter ville fastställa tingsrättens domslut.