Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försening, men förbättring i Sporthallsutbyggnaden

Om- och utbyggnaden av Östersunds sporthall förändras och försenas.
– Vi får anpassa oss, men det här kommer att bli riktigt bra, säger Peter Johansson, klubbdirektör i Jämtland Basket.

Projektledningen tog i veckan ett samstämmigt beslut att justera tidsplan och arbetsordning för Nya Sporthallen. Detta efter täta samtal med berörda idrottsföreningar (främst basket samt innebandy).

– Vi vill hitta en lösning som orsakar så lite störning som möjligt under pågående verksamhet. Därför kommer det att bli en etappvis om- och tillbyggnad, säger projektledaren Bo Jonsson.

Verksamheten på Jämtlands Gymnasium (gamla Wargentinskolan) är prioriterad eftersom eleverna från Palmcrantzskolan ska överflyttas till höstterminen 2015.

Etapp 1 innebär därför att man skapar de nya lokaler som behövs för JG, till exempel vad gäller tillgänglighet för funktionshindrade.

Etapp 2 var tidigare tänkt att bli en renovering av A-hallen under vintern 2015/16, men då skulle basket och innebandy tvingas träna och spela på en annan plats.

– Störningen blir för stor. Därför kommer vi i stället att jobba med tillbyggnaden av matsalen, mottagningsköket och serveringsutrymmen för bland annat basketen. Det innebär att störningen blir väldigt liten eller nästan ingen alls, säger Bo Jonsson.

Det negativa i kråksången är att basketen och innebandyn inte får tillgång till en utbyggd Sporthall förrän hösten 2016. Byggnationen för A-hallen ska gå i gång under försommaren 2016.

– Det är den tidsplan vi har vetat om. Vi har väntat på en ny Sporthall sedan 2008 så det är bara att gilla läget. Den här lösningen är den mest effektiva, menar Peter Johansson i Jämtland Basket.

En glad nyhet är att projektledningen har gått idrotten till mötes när det gäller önskemålet om en mobil långsidesläktare.

Det innebär att man vid träningar kan använda sig av två basketplaner tvärs över A-hallen, något som speciellt Östersunds Basketgymnasium efterfrågat. De två träningsplanerna kommer att avdelas med en ridåvägg.

– Riktigt bra. Det öppnar upp möjligheter för alla, inte bara för basketen, inflikar Peter Johansson.

Hur ser skisserna ut vad gäller de nya läktarna?

– Vi projekterar med att installera mobila läktare på den nya, bortre långsidan samt den södra kortsidan. Det är samma typ av läktare som finns i Stadium Arena i Norrköping. På den norra sidan är vi inte klara, men det kan bli någon form av mobil läktare även där, berättar Bo Jonsson.

Det gamla press- och speakerbåset kommer att rivas och ersättas av en mediehylla. Den totala läktarkapaciteten blir 1 700 personer.

Den siffran tilltalar Peter Johansson.

– Ja, det är fullt godtagbart. Det byggs för att klara kraven från Fiba (Internationella Basketbollförbundet) så att vi kan arrangera herr- och damkval (EM/VM) samt ungdoms-EM.

Själva maxkapaciteten är ändå inte det viktigaste. Jämtland Basket har andra prioriteringar.

– Det är interiören som måste bli bra eftersom vi vill gå från en sporthall till en arena, där vi kan få nya mötesplatser.

Bo Jonsson är väldigt nöjd med den ändrade inriktningen på Nya Sporthallen.

– Ja, det känns som att det är så optimalt som vi kan få. Idrotterna är positiva. Det här kommer att bli väldigt bra.

Några ändringar vad gäller den planerade bågen, som ska placeras ovanpå taket på "Nya Sporthallen", blir det inte.

– Nej, bågen blir av. Den är ett måste för att allt ska hållas på plats, avslutar Bo Jonsson.