Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Forskare: "Bättre underlag behövs"

Östersund Forskaren Tobias Vrede vill ta reda på hur mycket av utsläppen från fiskodlingarna som förs ut i havet.

– Innan man satsar på storskalig odling bör man ha bättre beslutsunderlag, säger han.

Tobias Vrede från Sveriges lantbruksuniversitet har länge forskat kring ett experiment som Jämtkraft stödde i regleringsmagasinet Mjölkvattnet i Offerdal. Det handlade om att gödsla magasinet där fiskbeståndet minskat efter regleringen.

Tobias Vrede säger att rödingen i sjön var utsvulten och växte en tredjedel så fort som den skulle ha gjort i en oreglerad sjö.

– Det skulle vara en positiv sak att tillföra näring i form av kväve och fosfor. Man kan säga att det kompenserar för regleringen, säger han.

– Men det finns en oro att det blir en ökad transport av ämnena nedströms och att det bidrar till övergödningen i Östersjön. Det finns inga sätt att beräkna hur effektiv den här transporten är.

Det är den beräkningen Tobias Vrede vill ta fram en modell för. Han vill också ta reda på vilken påverkan en odling har där den ligger.

Han menar att det saknas uppgifter i dag på hur mycket fosfor och kväve från fiskfoder och fiskbajs som sköljs bort från odlingar i inlandet.

– Det som är fel vid kusten behöver inte nödvändigtvis vara fel någon annan stans men hur stor den lokala påverkan är och hur näringen transporteras vidare måste man känna till innan man kan optimera vattenbruket.

Med tanke på detta är det för tidigt att börja föda upp fisk?

– Man kan alltid ta fram mer kunskap hur mycket man än vet, men innan man gör storskaliga satsningar bör man ha bättre beslutsunderlag än vad vi har i dag.

Tobias Vrede hör till de forskare som tror på en potential för fiskodlingar. Var de ska ligga och hur stora de kan vara är för tidigt att säga, menar han.

Vad säger han då om att flera redan finns och dessutom ansöker om utökning?

– Det positiva är att om det blir för mycket näring från en odling så märks det om man har ett bra uppföljningsprogram. Till skillnad från reglering kan man ändra på en odlings omfattning. Därför borde länsstyrelsen bara ge tillstånd i ett år i taget. Det vore dumt att ge odlingar något slags carte blanche när det inte finns tillräcklig kunskap.