Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Forskare varnar för hög risk för sorkfeber

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) varnar för att antalet personer som kommer att insjukna i sorkfeber blir extra högt i vinter.

– Det finns ett jättestarkt samband mellan antalet skogssorkar i omgivningen och hur många fall av sorkfeber som man kommer att diagnosticera, säger Gert Olsson, viltekolog och forskare vid SLU.

De fyra norrländska skogslänen Västernorrland, Norrbotten, Västerbotten och Jämtland brukar ligga i topp när det gäller antalet personer som får sorkfeber. Enligt Gert Olsson förväntar man sig cirka 500 diagnosticerade fall i vinter i landet, vilket kan jämföras med senaste bottennoteringen 2012 med 48 fall i Sverige.

Sorkfeber är en virussjukdom som sprids via skogssorken och i Norrland brukar man ha cykliska toppar med tre–fyra års mellanrum. Smittspridningen till människa sker ofta när man andas in damm som förorenats av sorkarnas urin och avföring, eller via direktkontakt med saliv, urin eller avföring. Inkubationstiden brukar vara två–sex veckor.

– Vad som händer är att symptomen dyker upp när viruset redan försvunnit ur kroppen. Det som händer är ofta att vårt eget immunförsvar brukar löpa amok, säger Gert Olsson.

Symptomen brukar vara hög feber, muskelvärk, allmän sjukdomskänsla samt ofta svåra buk- och ryggsmärtor.

– Men vår uppfattning är att om du en gång haft sorkfeber är du troligen skyddad resten av livet. Men stackarn i familjen som haft sorkfeber är väl sedan den som får städa skitiga utrymmen och hämta ved, säger Gert Olsson.

Vilka tips finns det för att undvika att smittas?

– Man kan vara försiktig med att röra upp damm i miljöer där skogssorkar kan ha härjat. Ofta tar de sig också in i stugor under diskbänkar och följer avloppsledningar. Man kan tänka på att överväga att våttorka i stället, säger Olsson.

Sorkfeber är relativt vanligt i Jämtlands län, så vanligt att vi varit med i en studie om det. Det går dock att minska risken att drabbas ordentligt. Här kan du läsa mer om hur man gör det.

Läs mer om sorkar:

Sork på åker i Fåker släckte telenät

Sorken orsakar miljonförluster

Sorkinvasion på kyrkogården