Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Forskning ska styra skolan

Jag är lärare för årskurserna 6–9, det har jag varit i nästan 35 år.

Det är ett fantastiskt jobb att få vara med att påverka elevernas utveckling. Men det känns fel när man får höra av folk utanför skolan hur det ska vara.

Under ett utvecklingssamtal uttryckte en förälder att skolans idéer om hur skolarbetet ska bedrivas, inte stämde överens med hennes ideologi.

Det är ju helt okej att det kan vara så, men jag kom att tänka på att det är detta som styr och stör vårt arbete på skolan. Elever, föräldrar, kollegor, skolledning och våra yttersta chefer, politikerna, har alla möjliga olika ideologier och tycker att skolan ska fungera som de tycker.

I läroplanen står det att forskning ska styra och bestämma varje lärares pedagogik och arbetssätt, men när man bara sneglar på skoldebatten i olika medier förstår man att när folket ropar på ordning, betyg, stora/små grupper, och så vidare, ställer politikerna upp på detta. Ingen tänker på vad forskningen säger om vad som är bäst för att barnen ska utvecklas maximalt.

För mig är det uppenbart att skolan blir sämre när den styrs av politiker, politiker som känner hur det blåser för stunden.

Är inte barnens framtid viktigare än att skolan ska användas till att locka väljare?

Den finns många länder där skolan inte styrs av politiker, låt det bli så också i Sverige.

Annars blir det väl så att jag får fortsätta att lyssna på föräldrar och vårdnadshavare och deras olika ideologier, rätta mig efter detta och slänga facklitteratur och forskningsresultat i papperskorgen.

AG

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel