Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Forskningsstudien startade i höstas

Studien som jämför de två likadana äldreboendena i Torvalla drog i gång i oktober förra året.

Under våren görs den andra mätningen.

Det var våren 2012 som Östersunds kommun beslutade att driften av det ena huset för särskilt boende skulle upphandlas.

Vardaga – som då hette Carema – kom med det klart lägsta budet. I underlaget skrev företaget självt att man gav avkall på den ekonomiska avkastningen för att vinna upphandlingen. Motivet till det var att få vara med i det forskningsprojekt som skulle jämföra de två boendena.

På fyra år räknade kommunen med att göra en besparing på ungefär 10 miljoner kronor på grund av den billiga upphandlingen.

Studien handlar om att jämföra eventuella skillnader mellan offentlig och privat utförare, i identiskt lika boenden.

Den görs av företaget Nordic Health Group, och är knuten till Karolinska Institutet.

En av forskarna, Fredrik Eklund, har tidigare sagt till ÖP att studien är viktig eftersom det nästan inte finns någon forskning inom området.

Östersunds kommun bekostar studien som kostar omkring 1 miljon kronor.

Det som undersöks är ekonomin, organisationen samt personalens och de boendes situation. För personalen kan det handla om saker som arbetsmiljö och för de boende om kvalitén på omsorgen.

Det görs tre större mätningar under studien: den första i oktober förra året, och den andra planeras till i vår. Till hösten väntas en delrapport.

Den sista mätningen planerar man att göra i början av våren 2015, och strax därefter kommer slutrapporten.

I samband med att studien startade i höstas ställde ÖP en fråga till Fredrik Eklund:

Nu har både kommunen och Vardaga ögonen på sig. Vad kommer den här studien egentligen att säga om hur "vanliga" boenden fungerar?

– Den aspekten har ju funnits med från start. Man måste vara säker på vad det är för resultat man får, och om de resultaten är representativa för andra boenden. Vi kommer att kunna jämföra mot andra kommunala boenden och även andra Vardaga-boenden, så att man kan sätta det i ett sammanhang, sa han.

Läs mer:

Carema struntar i vinsten för att vinna upphandling

Caremas nybyggda äldreboende öppnat

Studie ska jämföra äldreboende i Torvalla

Nu drar studien av Torvallas äldreboende igång