Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förskolechef backar från otydlig krisplan i Orrviken

Om det krisar får deltidsbarnen stanna hemma. Det var en punkt i en krisplan för Orrvikens förskola som förskolechefen presenterade på ett föräldramöte.

– Han uttryckte det som att det var ett erbjudande från kommunen att ha barnen där när man är föräldraledig, säger en förälder som var på mötet.

I skollagen står det att "Barn, vars föräldrar är arbetslösa eller föräldralediga enligt föräldraledighetslagen (1995:584) för vård av annat barn, ska från och med ett års ålder erbjudas förskola under minst tre timmar per dag eller 15 timmar i veckan.". Men på Orrvikens förskola har man alltså ett annat sätt att se på saken.

– Det är många punkter i den planen, skulle det bli kris i förskolan, att vi inte har personal då har vi en åtgärdslista där bland annat att nämnden kan ta ett beslut om att 15-timmarsbarnen inte kan tas emot av förskolan finns med. Någon kris har vi inte i dag, och vi räknar inte med att ha någon kris. Men det är en åtgärdskalender. Den har inte funnits i skrift tidigare, men den har funnits med oss hela tiden, förklarar förskolechefen Anders Sköldqvist.

– 15-timmars platser är ett erbjudande i Östersunds kommun, fortsätter han.

Ingela Ferm, verksamhetsplanerare på Östersunds kommun, vill inte uttala sig om just Orrvikens krisplan.

– Generellt kan inte vi som kommun säga att vi väljer bort 15-timmarsbarn för det får vi inte. Det är en lagstadgad rättighet, säger hon.

Efter att ÖP pratat med…Anders Sköldqvist ringer han tillbaka och förklarar att hans plan har varit otydlig och att den ska formuleras om. Det kommer inte att bli något nytt föräldramöte.

– Jag får nog be om ursäkt, jag är lite oklar ibland. Jag har läst min plan igen. Den är inte solklart för föräldrarna, jag förstår det nu. Det jag kan ändra på är vistelsetiderna temporärt för 15-timmarsbarnen. Skulle det krisa har jag möjlighet att, i dialog, ändra de vistelsetiderna temporärt för att lösa krisen. Men jag förstår att när jag skrivit på det här sättet och talat om det så uppfattar man det som att jag utestänger barn och det backar jag ifrån. Det får vi inte göra, det har du helt rätt i, säger han.