Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förskoleministern gästar ÖP-debatt

Förskolefrågan är brännhet i Östersunds kommun. På måndag håller ÖP en direktsänd webb-tv-debatt om barngrupper i förskolan, där jämställdhets- och förskoleministern Maria Arnholm (FP) finns med.

Det var hösten 2013 som beslutet togs i barn- och utbildningsnämnden i Östersunds kommun.

S, C och MP drev igenom att barngrupperna i kommunens förskolor vid behov kunde ökas till 19 barn, i stället för det tidigare maxantalet 18 barn. M, FP och V satte sig emot beslutet.

Nämndens ordförande, Björn Sandal (S), har betonat att större barngrupper i förskolan är en tillfällig åtgärd för att kunna tillgodose behoven under våren 2014.

Beslutet skapade ilska hos många föräldrar, och Förskoleupproret i Östersunds kommun startades. De vill häva beslutet och även minska barngrupperna.

Bland annat har nätverket skapat en Facebook-grupp, uppvaktat politiker och samlat in namnunderskrifter.

Senast i veckan höll upproret ett strategimöte på ett hotell i Östersund. En av nätverkets arbetsgrupper har letat fram vetenskapliga studier om hur storlek på barngrupper påverkar barn, andra har jobbat med en enkätundersökning som ska skickas runt till kommunens alla förskolelärare.

Dessutom genomför nätverket en demonstration nästa lördag, 24 maj, i Badhusparken i Östersund.

Måndag 19 maj klockan 14:30 blir det webb-tv-debatt på OP.se om de större barngrupperna i Östersunds förskolor.

Debattörer är Björn Sandal (S) och Pär Löfstrand (FP). Jämställdhets- och förskoleministern Maria Arnholm (FP) intervjuas om förskolekvalitet.

Ställ dina frågor till dem i ÖP:s chatt.

I programmet på måndag medverkar också representanter från Förskoleupproret.