Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förskolepersonal besvikna på kommunen

Nu har personalen inom barnomsorgen i Hammarstrand tröttnat på skolledningen i Ragunda. Trots larm om att chefen skapar dålig arbetsmiljö kommer inga ordentliga åtgärder, tycker de.

– Ledarskapet är uruselt, säger barnskötaren Linda Jacobsson.

Annons

Under hösten har både skyddsombudet och övrig personal inom barnomsorgen i Hammarstrand skrivit brev till kommunen och berättat om stora problem med arbetsmiljön. Men problemet har pågått längre än så, redan år 2009 började personalen uppmärksamma kommunen på den dåliga arbetsmiljön.

Enligt skrivelserna grundar sig problemet i att förskolechefen ägnar sig åt härskarmetoder och kränkningar vilket gör att personalen vantrivs på sitt arbete.

Sedan ÖP uppdagade den dåliga arbetsmiljön har förskolelärarna haft ett möte med Tomas Blom, skolchef i Ragunda kommun, men det har inte resulterat i någon lösning, tycker personalen.

– Vi känner oss ignorerade av skolledningen. Det känns som att de hela tiden tar förskolechefens parti. Situationen är uruselt behandlad från såväl ledning som kommunstyrelse, säger Linda Jacobsson.

Kommunen har tidigare gjort åtgärder för att lösa problemet, förskolechefen får exempelvis stöttning i sitt ledarskap och samtalsgrupper har skapats.

Kommunen vill än en gång lösa den dåliga arbetsmiljön med hjälp av samtal, men det är ingenting som personalen är intresserade av eftersom man har provat det tidigare utan att det har gett effekt.

Personalen säger också att de har bjudit in kommunchefen Gun Fahlander och Tomas Blom på möten för att berätta om arbetssituationen men att de har tackar nej.

– Det känns som att skolledningen sviker oss, säger förskolläraren Malin Nilsson

Nu är personalen trötta på åtgärder som inte har fått effekt. De vill istället ha en ny chef.

– Det är som ett par skor som hela tiden går sönder. De första gångerna går skorna att laga men till slut kommer man till ett läge då man måste köpa nya. Vi är i det läget just nu, säger förskoleläraren Malin Degselius.

Förskolläraren Johana Valenzuela frågar sig hur mycket kommunens åtgärder, som enligt henne är verkningslösa, egentligen får kosta.

– Vi måste dra in på material men förskolechefen verkar kommunen kunna satsa väldigt mycket pengar på, säger Johana Valenzuela.

Vilket ansvar har ni för att situationen är som den är mellan er och förskolechefen?

– Jag har tänkt på det men jag kan inte se att vi har gjort något fel, säger hon.

Även Kristina Larsson är förskolelärare och jobbar i Hammarstrand

– Om det fortsätter så här tror jag att många kommer att bli sjukskriva eller sluta. Det är kollegorna, föräldrarna och barnen som gör att jag jobbar kvar, säger hon.