Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förskolorna lär sig äta klimatsmart

Nu ska förskolorna i Östersund äta sig till en bättre miljö. I ett projekt har personalen lärt sig hur man lagar klimatsmart mat.

– Det innebär mera grönt och mindre med nötkött, berättar Mimi Dekker på Ekomatcentrum.

Entusiasmen är stor när ett 15-tal dagiskockar tar sig an det som ska bli kvällens klimatsmarta meny.

– I kväll har vi både lamm och älg på menyn. Det är kanske mindre kött än vad som är vanligt och framför allt är det klimatsmartare val än till exempel nötkött, förklarar Mimi.

Transporterna ska förstås vägas in i klimattänket. Och en älg kan ju komma från bortre Sibirien och lamm från Nya Zeeland.

– Det här är inga sibiriska älgar ...

Hon menar att oavsett resorna innebär nötkött ändå en större miljöpåverkan.

– Kor producerar mer klimatgaser. Dessutom är den mark som bereds för nötkreatur ett väldigt kraftfullt miljöingrepp. Älgar springer ju omkring i naturen precis som den står.

Jämfört med den mat som serverats hittills består den nya klimatmaten av mer bönor och grönsaker. Det vegetabiliska får stort utrymme.

Är det inte svårt att få barnen att äta vegetabiliskt om de inte är vana med det?

– Nej, det vegetabiliska i sig är inget problem. Vi serverar resan flera rätter som är väldigt populära, berättar Lena Wallde på Vallens förskola.

– Men generellt blir det egentligen motstånd mot allt som är nytt. Fast det är i den här åldern vi kan påverka barnen hur det ska göra sina val i framtiden.

Östersund är en av fem kommuner i landet som ingått i projektet som bekostas av Jordbruksverket.