Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förslag om inventering av betesresurser

Fullmäktigeledamoten Olle Larsson föreslår att kommunfullmäktige beslutar om en inventering av Härjedalens betesresurser.

Annons

– Utmarksbetet är en stor resurs som inte nyttjas i någon större omfattning i Sverige. Norska studier visar att utmarksbetet i Norge har ett värde av en miljard norska kronor, säger Olle Larsson som vill att Härjedalens kommun ska kartlägga utmarksbetesområden och samla in kunskap om nyttjande av utmarksbete och djurhållning.

– Äldres kunskap i kombination med ny teknik kan leda Härjedalen till en tätposition som producent av förstklassiga livsmedel, förklarar Larsson.

– Att nyttja utmarksbetet i Härjedalen skulle på många sätt berika bygden och härjedalingarna. Att ha fler djur i landskapet och att använda de rika resurser som naturen erbjuder leder till fler jobb, ger livsmiljö till växter och djur samt producerar nyttigt och miljövänligt kött och lokala mejeriprodukter

 Olle Larsson vill se småjordbruk i varje by i Härjedalen.

– Det är kommunens uppgift att bana väg för detta genom en betesresursinventering och sedan att hjälpa härjedalingarna att starta företag som nyttjar denna resurs.