Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förslag om nya regler i hälsovalet

Det nuvarande ersättningssystemet i hälsovalet är orättvist och därför måste det förändras. Det anser den politiska majoriteten i lanstinget.

Den politiskt styrda grupp som har arbetat med en översyn av hälsovalet beslutade i går om ett förslag till ny ersättningsmodell för vårdgivarna. Förändringarna träder i kraft 2015 om förslaget går igenom i landstingsfullmäktige i november.

– Vi försöker göra systemet mer rättvist och mer förutsägbart. Vi gör det här för att säkerställa att vi har en bra sjukvård i länets alla delar, säger Ann-Marie Johansson (S), ledamot i styrgruppen.

Hälsovalet är ett valfrihetssystem för primärvården som genom en lag infördes 2010. I landstingets regelverk finns en glesbygdsfaktor som innebär att ju längre från Östersund en hälsocentral är belägen desto högre blir vårdgivarens ersättning från landstinget. De nuvarande reglerna innebär till exempel att Nya Närvårdens patienter i Hammerdal och Strömsund är listade vid företagets hälsocentral i Hoting och ersättningen bestäms av avståndet mellan Östersund och Hoting. Det här är en skevhet i systemet, anser Ann-Marie Johansson.

Om styrgruppens förslag går igenom kommer patienternas mantalsskrivningsort att få ökad betydelse när ersättningen räknas ut. Det skulle innebära att Nya Närvården tappar 1,6 miljoner kronor per år.

– När Utrikeshälsan la ner och Nya Närvården startade en filial i Hammerdal innebar det att patienterna blev värda 1,6 miljoner kronor mer för Nya Närvården än vad de var för Utrikeshälsan. Det här innebar också att resten av primärvården i länet förlorade pengar för att Nya Närvården startade i Hammerdal, säger hon.

Hans Boberg, läkare och vd för Nya Närvården, har uttryckt farhågor om att den sänkta ersättningen kan leda till nedläggning av Nya Närvårdens verksamhet.

– Det vore jättetråkigt. Men jag tror att med de förutsättningar vi har sett så borde det gå att driva verksamheten vidare, säger Ann-Marie Johansson.

Hur blir det för patienterna om Nya Närvården lägger ned?

– Landstinget har ett ansvar för hälso- och sjukvården i hela länet och vi lämnar ingen i sticket.

Om Nya Närvården skulle läggas ned ser Ann-Marie Johansson flera alternativ eller kombinationer av alternativ för landstinget: Öppna filialer, etablera mobila enheter samt distriktssköterskemottagningar.

Styrgruppen avslutade sitt arbete i oenighet. Christer Siwertsson (M), oppositionsråd, är kritisk till majoritetens förslag.

– Systemet är inte bra i dag, men det här blir ännu sämre. Jag vill inte att vi ska röra i det här ersättningssystemet. Det är inte rimligt att tjura på med ett förslag som gör att befolkningen i Hammerdal riskerar att bli utan hälsocentral, säger han.

Är det inte viktigt med konkurrensneutralitet?

– Det finns ingen konkurrensneutralitet eftersom hälsovalet inte fungerar som det är tänkt. Landstinget har alltid ett övertag, trots att man går back, säger Siwertsson.