Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förslag om rovdjur brister väsentligt

Vi håller med Jägareförbundet om att Sverige behöver en långsiktig rovdjursförvaltning. Men Alliansregeringens och miljöminister Lena Eks (C) proposition är inte lösningen. Den brister på en rad väsentliga punkter och bör göras om i grunden.

För att skapa en hållbar rovdjurspolitik måste man skilja på vetenskap och politik.

Därför bör riksdagen låta regeringens egen expertmyndighet, Naturvårdsverket, fortsatt ansvara för att göra en vetenskaplig bedömning av hur stora rovdjursstammarna måste vara för att överleva på lång sikt.

Värdena ska grundas på gedigna faktaunderlag, och som Jägareförbundet skriver, finns det gott om den varan. Därför är det särskilt beklämmande att väsentliga delar av denna kunskap förkastas i propositionen.

Efter år av trixande och prutande har Centern tagit saken i egna händer och grundar rovdjursstammarnas storlek på godtyckligt valda, irrelevanta underlag och politiska bedömningar – allt för att få så låga värden att jägarkåren kan ge sitt godkännande och därmed sina röster.

Detta, om något, är ett partipolitiskt ställningstagande, alltså precis det som Jägareförbundet säger sig vilja undvika.

Vargjakt kan visst ha acceptans, men frågan är när och hur det är acceptabelt att jaga varg. För att lyckas med politiken måste man respektera syftet med EU:s rättsliga regelverk, inte leta efter kryphål för att få till licensjakt på varg till varje pris.

Rovdjurspolitiken måste ha så god balans som möjligt mellan brukar- och naturvårdsintresset. Även här har regeringen misslyckats totalt.

Hoppet för en långsiktig rovdjurspolitik står nu till att riksdagen avslår regeringens proposition.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel