Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Förslaget är trams"

Mjölkbonden Nils-Erik Bergkvist i Fåker tycker att det förslag till nytt regelverk som Livsmedelsverket lagt fram bara är trams.

– Jag har druckit opastöriserad mjölk hela ­livet och aldrig blivit sjuk, säger han.

På Nils-Erik Bergkvists mjölkgård i Månsta utanför Fåker finns ett 40-tal mjölkkor som årligen levererar runt 250 ton färskmjölk.

Det mesta av mjölken levererar han till mejeriet men runt 100 liter om året säljer han direkt till konsumenter, något som han måste sluta med om Livsmedelsverkets nya förslag går i genom i början av 2014.

– Det kommer alltid någon förbi som vill köpa mjölk för att göra grynost, sötost eller tunnbröd. Särskilt kring jul, berättar Nils-Erik.

– Vissa vill till och med köpa mjölk för att de påstår att de blir dåliga av den pastöriserade mjölken från affären.

Nils-Erik Bergkvist har druckit opastöriserad mjölk i hela sitt liv och hävdar att han aldrig blivit sjuk av det. Att Livsmedelsverket är oroligt för smittspridning ger han inte mycket för.

– De nya föreslagna reglerna är bara barnsligt trams.

Rent ekonomiskt betyder gårdsförsäljningen av opastöriserad mjölk väldigt lite för Nils-Erik men det är principen han vänder sig emot.

– Varje gång mjölkbilen kommer tas det mjölkprover, vilket i vårt fall innebär minst 180 gånger per år, där fett, protein, celltal och urea kontrolleras. Vi mjölkbönder är så under lupp att det inte går att bli sjuk av mjölken med nuvarande regelverk. Det är mycket mer kontroller nu än någonsin.

Förslaget till nytt regelverk innebär ett steg tillbaka enligt Nils-Erik.

– När barn kommer och hälsar på och får dricka färskmjölk för första gången utbrister alla: vad gott det är!