Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förslaget: "Stornorrland" blir av 2019

– De var tydliga med att den karta som tidigare presenterats inte är en skiss längre. Det är den man jobbar mot, säger Eva Hellstrand (C) efter mötet med indelningskommittén på onsdagen.

2023 ska kartan över Sveriges regioner ha ritats om. Länen Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten har tidigare bjudit in Jämtland att bilda region ihop med dem. Nu ser det ut att bli verklighet. I slutet av juni ska indelningskommittén offentliggöra sitt delbetänkande. Innehållet i detta är redan känt för de politiker som sitter med i samrådsgrupperna. Tre nya regioner ska bildas 2019 om förslaget blir verklighet.

Svealand bildar en egen region, Västra götaland och Värmland lika så. De fyra nordligaste länen blir också en enda.

– De var tydliga med att detta är deras förslag, säger Eva Hellstrand.

Att den region som i debatten kallats "Stornorrland" kan bildas redan 2019 och alltså bli en av de första nya regionerna har länge varit målet för Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten, enligt Eva Hellstrand. Detta har också använts som argument till varför Region Jämtland Härjedalen bör ta chansen att ingå i ett "Stornorrland".

– Västernorrland är enat och har bestämt sig för att de vill bilda region tillsammans med Norrbotten och Västerbotten och de vill göra det redan 2019. De bjuder oss att vara med i förberedelserna och för mig skulle det vara väldigt, väldigt konstigt om vi inte var med i det samarbetet och förde fram vad som är viktigt för oss som bor här. Det är ju viktigt att vi inte står utanför. Om vi gör det och det ändå blir en större region så skulle det vara förödande, sa regionrådet Ann-Marie Johansson i februari.

Efter att indelningskommittén offentliggjort sitt förslag ska det ut på remiss. Denna del av processen är viktig. enligt Eva Hellstrand.

– Jag hoppas att folk säger vad de tycker och att man från politikerhåll lyssnar på svaren, säger hon.

Läs mer om "Stornorrland"