Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försöker locka elever till skogen

Elever på årskurs 2 på Östersunds Gymnasieskola fick på tisdagen veta mer om skogsnäringen.

– Jag har alltid trott att skogsindustri innebär att man jobbar i skogen. Men det är mycket mer.

Det sa 17-åriga Martina Odén från Oviken och svarade ja på frågan om hon i framtiden kan tänka sig att jobba inom skogsnäringen.

– Som projektledare eller personalchef.

Men som aktiv fotbollsspelare är hennes dröm att jobba inom idrottsrörelsen.

Av de tre projektledarna för Skogsindustriernas "Framtidsresan", Ylva Häggeblad, Liv Wallinder och Maria Petré, utsågs Martina Odén under temadagens avslutande övning till miljöchef för en tänkt svensk skogskoncern.

Jesper Gaare, 17 år och från Frösön, går på ekonomiprogrammet. Även om även han tyckte att temadagen var ögonöppnande så vill han inte arbeta inom skogsindustrin.

– Nej tyvärr. Min framtidsbild är att bli egen företagare.

Han siktar på att antingen sälja en egen produkt eller vara återförsäljare inom en större affärskedja. Och han trivdes i övningsrollen som ekonomichef.

Vd och koncernchef för en halvtimme blev 17-årige Niklas Svelander från Hackås. Han går på naturvetenskapsprogrammet. Lite motvilligt sa han att han kan tänka sig jobb inom skogsbranchen.

– I så fall som civilare, civilingenjör, eller vd. Men just nu är jag inne på att bli medicintekniker.

Som sådan skulle han sköta om teknisk utrustning inom sjukvården, som till exempel röntgenapparater.

– Vilken tur att man röntgar träd också, utbrast temadagsledaren Maria Petré och berättade att stockar röntgas för att få koll på kvistsättningen.

Men värningsförsöket av yrkesplaner fick bara ett "nja" från Niklas Svelander.

De tre från Framtidsresan har den här veckan träffat årskurs 2-elever även vid Härjedalens Gymnasium i Sveg, Hjalmar Strömerskolan i Strömsund och Wargentinsdelen av Jämtlands Gymnasium i Östersund.

I 15 år har företrädare för landets skogsindustrier hållit temadagar för andraårselever på gymnasiet, för få dem att tänka sig att jobba inom skogsbranschen.

De har träffat närmare 130 000 elever vid närmare 300 skolor.