Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försökte muta till sig sprittillstånd?

Kommunen polisanmäler ett mutförsök riktat till en politiker i socialnämnden.
För mat, dryck eller pengar skulle politikern rösta ja till ett sprit­tillstånd.

Den 6 februari kom ett mejl till politikern som alltså är ledamot i socialnämnden som hanterar alkoholtillstånd till krogar.

I mejlet skriver avsändaren att denne står i begrepp att starta krog- och pubverksamhet i Östersund. Rakt på sak ställer avsändaren en fråga:

”Kan du eventuellt tänka dig att mot en ringa ersättning i form av mat eller dryck (vad vet jag vad som går för sig) eller möjligtvis en ekonomisk kompensation och uppmuntran ställa dig positiv till en förfrågan om utskänkningstillstånd?”

kontaktade socialförvaltningens chef Dan Osterling som i sin tur har konsulterat kommunens jurist. De har kommit fram till att mejlet ska polisanmälas. De tar inte mejlet som ett skämt.

– Skämt är det inte, men nog kan det kännas tveksamt att man i ett mejl skulle skriva så ogenerat och erbjuda förmåner. Det dyker upp många funderingar kring mejlet, säger Dan Osterling.

Avsändaren till mejlet berättar att denne driver en rörelse på en ort utanför länet. Det företaget skulle säljas för att öppna ett ställe i Östersund.

– Men vi har inte kunnat finna att han finns på den ort han säger.

Att någon öppet försöker muta en förtroendevald är oerhört ovanligt, menar Dan Osterling.