Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Först till kvarn på bokrean

I natt började bokrean. Och till skillnad från förr är den numera på riktigt. För nu gäller nästan utan undantag först till kvarn.

För några år sedan krävdes ett tiotal extra anställda som under hela helger före rean stod och sorterade förbeställda böcker i påsar. Påsarna täckte sedan hela golv och väggar hos bokhandlarna i Östersund.

Akademibokhandeln har helt slutat med påsarna sedan några år tillbaka och hos Bokia utgick i fjol påbud om att det inte skulle bli några förbeställda kassar i den kedjan heller.

bokhandlarföreningen sett att alla slutade med beställningarna, men internet-bokhandeln reagerade. Deras kunder skulle ju få sina böcker långt efter reans start om de inte fick ta emot beställningarna.

Hos Bokia i Östersund stod i går ett drygt 300-tal prydliga kassar färdigpackade med reaböcker i källaren. Bokia hade bestämt sig för att köra med beställningarna trots allt, men hann inte få med beställnings- kupongerna på baksidan av reakatalogen.

det inte fler beställningar och påsar än att Micke Thorsell själv klarade av att packa dem.

– När vi hade som mest var det 1 900 påsar och det gick åt 10-12 personer som packade allt hela lördagen och söndagen innan rean, säger han.

Micke Thorsell i färd med att köra upp några kundvagnar i hissen till butiken. I dem ligger överblivna reaböcker från fjolårets rea. Micke vet vilken boktitel han har lagt ned flest gånger i påsarna i år.

– Björn Hellbergs deckare. Den verkar vara populär.

Vi tjuvkikar i en av påsarna. Kokböcker och barnböcker. En standardpåse med andra ord.

själv då, timmarna innan readörrarna slår upp för årets julafton i bokbranschen, ska han handla något?

– Självklart. Jag ska köpa barnböcker.