Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Första bekräftade dödsfallet av covid-19 i Jämtland – ytterligare två döda med coronasmitta

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

En person som vårdats för covid-19 på Östersunds sjukhus har avlidit. Dessutom har två andra personer med konstaterad coronasmitta avlidit på äldreboenden i Östersunds kommun. Det bekräftas av Region Jämtland Härjedalen.

En äldre person med andra underliggande sjukdomar som vårdades för covid-19 avled under onsdagen på Östersunds sjukhus. Personen vårdades på en av sjukhusets speciella covid-avdelningar.

Dessutom har två personer med konstaterad smitta avlidit på äldreboenden i Östersunds kommun.

– Det är två stycken medborgare som vi känner till i dagsläget som har avlidit och har haft konstaterad covid-19, säger Östersunds kommuns vård- och omsorgschef Robert Brandt.

En av de avlidna är en person på ett äldreboende i kommunen som under påskhelgen testades positivt för viruset. Det är samma äldreboende där även flera anställda konstaterats som bärare av viruset.

– En av de fyra som hade konstaterad smitta har avlidit, säger Robert Brandt.

– Om det var i går kväll eller nu på morgonen, det vet jag inte.

Om det också är covid-19 som också är dödsorsaken har Robert Brandt inte information om. Dödsorsaken fastställs av läkare på Region JH.

Det andra dödsfallet var det som inträffade på ett annat äldreboende under natten mot tisdagen. Där misstänkte personalen att personen hade covid-19, men där det initialt inte gick att bekräfta.

– Första provet var negativt, och så provade de igen och det provet var positivt, säger Robert Brandt.

Även där är exakta dödsorsaken oklar.

På det äldreboende där det under påskhelgen konstaterats fyra fall av corona, där en person nu alltså har avlidit, har ytterligare en medarbetare bekräftats smittad. Totalt rör det sig om åtta ur personalen som är drabbade.

En händelseanalys görs för att utreda hur smittan kommit in på äldreboenden och varför den sprids vidare.

Följ vår liverapport här: