Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Första delfinalen avgjord

Musik direkt drog i kväll i gång med den första av de två delfinalerna. Det var som vanligt en blandning av unga musiker och jazzig sax, finstämda röster och metal med jäklar anamma framfördes. Av de tretton akter som framträdde gick sex stycken vidare: Herbie, Rosea, Funksion, Insincerity, William Stråle och Avocado Whales.

I kväll var Storsjöteaterns stora salong fullsatt. Det vankades delfinal i Musik direkt och publiken fick se och höra ett brett spektrum av artister och grupper.

Först ut på scen var duon Herbie. Marcus Moberg på gitarr och Erik Hellqvist på saxofon bjöd på finstämd musik åt det jazzigare hållet. Killarna är skickliga musiker och scennärvaro och känsla gick ut till publiken. Det verkade det göra även förra året då duon vann Jazzpriset i Musik direkt.

Det lugna tempot fortsatte och Olle Vikström tog över scenen med sin gitarr och sin karakteristiskt slitna tröja. Han spelade djup men samtidigt fri musik med budskap om bland annat utseendefixering och avslöjade även en av inspirationskällorna, Neil Young – en artist som han lyssnat mycket på.

Precis som tidigare år stod Mia Kempff som konferencier och hon tog sig en uppskattad pratstund med artisterna mellan akterna för att lära känna dem lite bättre.

Kvällens intressantaste bandnamn hade nog gruppen Avocado Whales. Erika Nathanaelsson, Lina Öhrberg, Sebastian Salomonsson, Madeleine Gbakagna och Johan Forslund spelade indie-rock/pop tillsammans. De tre sångerskornas olika röster vävdes ihop fint och deras mashup mellan Lykke Lis "Dance, dance, dance" och The Temper Traps "Sweet disposition" var imponerande. Efter det följde en egenskriven låt och det är svårt att tro att gruppen bara spelat tillsammans i två månader.

Kvällens deltagare bjöd verkligen på en blandad kompott. Maja Näslund spelade en cover på Melissa Horns "Om du lämnade mig nu" och sedan sin egna "Through the dark", bandet Frankly Speaking spelade alternativ rock/punkrock, Josefin Blomdal sjöng vackert tillsammans med sin gitarr och sist ut innan pausen var metalbandet Lurid Solution som spelade ordentliga riff och om gjorde ett starkt intryck trots en frånvarande sångare.

Efter pausen följe ännu fler skickliga unga musiker: Singer-songwritern William Stråle, den akustiska duon Rosea, gruppen Funksion, death-metalbandet Silent Homicide, vispoptrion EWA och avlutade gjorde metalgruppen Incincerity.

Juryn bedömde kvällens framträdanden utifrån fyra aspekter: Musikalisk kvalitet, kommunikation och utstrålning, originalitet och sceniskt helhetsintryck. De band och artister som gick vidare och som får spela i länsfinalen om två veckor, 29 mars, är: Herbie, Rosea, Funksion, Insincerity, William Stråle och Avocado Whales.

I morgon fortsätter Musik direkt med nästa delfinal. Då kommer ytterligare fem eller sex band få chansen att ta hem en plats i länsfinalen.