Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Första ebolafall rapporterat i Mali

Ett sjätte land har drabbats av blödarfebern ebola – västafrikanska Mali.
En tvåårig flicka har konstaterats bära på viruset, uppger landets hälsominister för statlig tv.

Flickan ska enligt Reuters nyligen ha anlänt till Malis västra region Kayes från grannlandet Guinea, där utbrottet av blödarfebern startade för ett knappt år sedan.

Beskedet kommer samma dag som WHO sagt sig vara "tämligen säker" på att smittan inte ska spridas till fler länder i regionen.

"Väl kontrollerad"

Sierra Leones president uttalade sig tidigare också optimistiskt.

– Jag är av uppfattningen att före årsslutet kommer vi att vara i en situation där smittan inte är eliminerad men väl kontrollerad, sade Ernest Bai Koroma till brittisk tv, enligt nyhetsbyrån AFP.

Dessutom meddelade Afrikanska unionen att den sänder 1 000 sjukvårdare till de länder som drabbats värst av ebolaepidemin.

Statistik från WHO visar att det officiella antalet ebolasmittade i Västafrika mycket snart väntas nå 10 000. WHO räknade i helgen in 9 936 personer i som har smittats med ebola. Totalt har minst 4 877 människor dött i smittan, men mörkertalet kan vara mycket stort.

Guinea, Sierra Leone och Liberia är de utan jämförelse värst drabbade länderna, men i Liberia börjar smittspridningen mattas av, säger US Aid-chefen Rajiv Shah till TT efter en resa i regionen.

Svensk insatsstyrka

I januari anländer den svenska insatsstyrkan till Mali. Hittills finns inga planer på att något av Försvarsmaktens två fältsjukhus ska ingå i insatsen, men den svenska styrkan har förberett sig på att ebolasmittan kan nå landet.

– Det är en risk som finns. Därför har vi bestämt att vi ska inhandla skyddskläder och att vi ska få utbildning av isoleringsenheten i Linköping, sade Ola Åhlund, ansvarig för sjukvården i den svenska insatsen, till TT tidigare i veckan.