Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Första ebolafallet utanför Afrika

För första gången har ett fall av ebola konstaterats utanför den afrikanska kontinenten. Patienten uppges vara en vuxen person som blev smittad i Liberia och sedan flög till Texas i USA.(TT)

Patienten uppges vara en vuxen person som blev smittad i Liberia och sedan flög till Texas i USA. Där sökte personen vård med symptom som nu bekräftats ha orsakats av ebola.

Patienten utvecklade symptomen några dagar efter att han kom till Texas.

– Vi tror inte att det föreligger något hot gentemot andra passagerare på planet, som kan ha flugit tillsammans med patienten till USA, säger CDC-chefen Tom Frieden på en presskonferens som snabbt sammankallades efter att fallet offentliggjorts.

Frieden använder också uttrycket "noll risk", när han talar om den smittades medpassagerare, uppger nyhetsbyrån AFP.

Däremot kan patienten potentiellt ha exponerat en "handfull" familjemedlemmar eller andra personer för viruset, och enligt Frieden är det "fullt möjligt att någon som har haft kontakt med den smittade personen kan utveckla ebola de kommande veckorna".

Den smittade anlände till USA den 20 september och sökte vård sex dagar senare, rapporterar Reuters. Patienten befinner sig nu på ett sjukhus i Dallas i Texas. För närvarande överväger man att använda mediciner som ännu bara finns på försöksstadiet, eller möjligen blodplasma från patienter som tillfrisknat från ebola, i vården av Dallas-patienten.

Under presskonferensen betonade också Tom Frieden att "man inte tvivlar på att landet kommer att kunna kontrollera det här ebola-fallet, så att det inte sprider sig vidare."

USA:s president Barack Obama har enligt Vita huset informerats av CDC om det aktuella fallet.

Fyra hjälparbetare som smittats av ebola har tidigare flugits till USA för behandling. Detta är dock det första fallet med någon som själv rest till USA, skriver NBC.

Minst 3 091 personer har enligt Världshälsoorganisation WHO dött i epidemin som härjar flera länder i Västafrika.