Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Första forkörarna i Lillhärdal

För första gången i modern tid gled det in forbönder i Lillhärdal på lördagen. Det var Dalarna Femund Forkörarförening som tog vägen genom Härjedalen på sin färd från Älvdalen till Röros.

– Det är en historiskt intressant sträcka. Vi ville åka via Ulvsjö och ta den här vägen i år, berättar föreningens ordförande, norrmannen Sigvard Svendsen.

Förr i världen gick det en handelsväg från Härjedalen ner till Falun och i trakterna kring Ulvsjö, som ligger i Dalarna strax söder om Härjedalsgränsen, möttes härjedalingar och dalkarlar för handel. Området var gränstrakt mellan Sverige och Norge fram till mitten av 1600-talet, och här förekom också strider och oroligheter i krigstider.

Årets tur startade i torsdags vid Rots skans i Älvdalen och kallas för Rövarturen, efter de historier om rövare som ska ha bott i grottor vid Rövarberget utanför Ulvsjö.

– Vi har gått väg i dag, berättar Veronica Westerling från Älvdalen som kör det första ekipaget med nordsvensken Kasper som draghäst.

Lördagens färd startade i Ulvsjö, där hela gänget, 13 ekipage, övernattat.

– Vi har haft så mycket drivsnö i vårt spår så vi valde vägen, både i dag och i går (fredag). Det var en lite tuff start med mycket snö och som hästarna trampade igenom. Men i dag har det gått jättebra.

Dalarna Femund Forkörarförening är en svensk-norsk forbondeförening med målet att utveckla forbondekulturen i Norden. Varje år i februari genomförs en forbondetur från Dalarna till Röros marknad, som startar på lite olika ställen och ofta tar lite olika rutter. I år är det första gången de tar vägen via Lillhärdal.

– Jättetrevligt att de åker här förbi, säger Annika Hansson från Lillhärdal som åkte med Veronica under lördagen och som hjälpt till med mat och husrum för forbönderna och deras hästar i byn.

– Det har gått jättebra, alla tycker att det här är jättekul. Och så är det mycket historiskt bakom det här, säger hon.

På söndag gick turen till Lövnäsvallen och sedan tillbaka in till Dalarna, mot Särna och vidare mot marknaden i Röros.