Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Första förskollärarna legitimerade

Under måndagen har Skolverket delat ut de första 100 förskollärarlegitimationerna. Men ännu är det ingen förskollärare från länet som fått sin legitimation.

Fram till 2015 hoppas Skolverket på att alla förskollärare i Sverige – över 180 000 – ska ha en lärarlegitimation.

– Det finns många motiv till att vi inför systemet med lärarlegitimationer. Ett är att vi vet att det med rätt utbildade lärare så blir det också bättre resultat för elever och barn. Det blir förhoppningsvis bättre kvalité i skolorna med lärarlegitimation. Sedan hoppas vi att yrkesstatusen höjs, säger Pia-Lotta Sahlström, undervisningsråd vid Skolverket.

Bland de första 100 som nu fått sin legitimation finns ingen från länet. Men tanken är att lärarlegitimationerna ska delas ut i rask takt fram över. Totalt har 60 000 ansökningar kommit in till Skolverket.

– Vi har inte riktigt bestämt om vi ska dela ut dem en gång i veckan eller om vi ska dela ut några varje dag, säger hon.

Systemet med att dela ut lärarlegitimationer har blivit försenat. Men att legitimationerna nu har börjat utfärdas innebär inte att alla problem som orsakat förseningar är lösta. Från början var det meningen att börja utfärda legitimationer i september. Förseningen beror på en kombination av IT-problem och att många ansökningar är mer komplicerade än vad Skolverket kunnat förutse.