Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Första gången för Raw i Östersund

Özz Nûjen, Mårten Andersson och råa amerikanskan Gabriella Francis. Det är några av namnen i stand up-turnén Raw som gör sin Östersundsdebut i början av mars.

Raw comedy club startades av komikern Mårten Andersson 2004, som en klubb för stand up comedy på krogen Wirströms i Gamla stan i Stockholm.

Sedan dess har varumärket kommit att innefatta bokningar av internationella komiker, ett tv-program på Kanal 5 – och återkommande Sverigeturnéer.

Men turnéerna har aldrig nått Östersund, förrän nu, berättar Mårten Andersson.

– Vi har varit i Norrland tidigare, men inte i Östersund. Det har mest varit att jag har landat i Östersund på vägen till Åre. Så det känns roligt att äntligen få stanna till i staden, säger han.

I startfältet på sex komiker som kommer i början av mars är möjligen Özz Nûjen mest känd. Nyligen belönades han med Expressens satirpris Ankan.

Med är också Mårten Andersson själv, samt Thomas Järvheden och Messiah Hallberg. Varje komiker får ungefär en kvart var på scenen.

Två internationella namn gör sextetten komplett, norska Martin Beyer-Olsen och amerikanska Gabriella Francis.

– Hon kontaktade mig för ett år sedan. Hon skulle till Sverige och hade hört talas om Raw, men vi var redan fullbokade då. Jag hjälpte henne att få några speldatum på andra ställen, och sedan såg jag henne köra och hon var fantastisk. Hon har inga som helst spärrar. Hon är som Sarah Silverman, fast råare.

Det är Andersson som väljer namnen.

– Jag brukar se mig som en förbundskapten, som Erik Hamrén. De man tar ut i startelvan är de som är hetast och bäst för tillfället.

När du väljer komiker, går du bara på vad du tycker är roligt eller tänker du på variation också?

– Jag tar de som får publiken att skratta mest, men gärna en mix. Som Martin Beyer-Olsen, han använder sig mycket av ljudeffekter. Özz Nûjen är politisk och Gabriella Francis är jättesnuskig.

Han berättar att han och hans kollegor ofta kollar tidningar och pratar med människor på plats för att möjligen kunna snappa upp de frågor som är aktuella på orten där de framträder.

Vad skulle du skämta om när det gäller Östersund och Jämtland?

– Det första man tänker på är ju Ewert Ljusberg, världens första hipster, säger Mårten Andersson och syftar på den stora skägg-vurmen hos trendkänsliga svenska hipsters.

– Och jag gillar ju att härma människor som kommer norrifrån. Det finns en hel del studenter i Östersund, det skulle man säkert kunna göra något på också.

Raw ingår i bolaget Knakelibrak produktion som ägs och drivs av Mårten Andersson. Förra året mer än fördubblade bolaget sin omsättning, från 13 miljoner 2012 till 34 miljoner 2013. Det rapporterade Aftonbladet tidigare i år.