Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Första gången Östersunds budget levererades med gulblått band

Östersunds kommun har fått en ny budgetchef. Christina Westman presenterade tre års utgifter inslaget i gulblått band, precis som nådiga luntan. ”Det är en svag budget. Typiskt när det är min första”, säger hon.

Annons

Många har vant sig vid bilden att det går bra nu. Östersunds kommun växer i befolkning och investeringar. Inom de närmaste åren planeras byggen i nya skolor och förskolor och mycket annat för 1,5 miljard kronor. Det är rekordmycket.

Men samtidigt har Socialnämnden det ansträngt, med kraftigt underskott och nu när regeringen har bestämt att minska ersättningen för de ensamkommande kommer 26 miljoner kronor att försvinna vid nästa halvårsskifte.

Dessutom ingår det i prognosen att skatteintäkterna minskar. 30 miljoner kronor mindre beräknas komma in i skatt under 2017 jämfört med 2016.

– Så det är en svag budget, säger Christina Westman som under tisdagen presenterade sin första budget.

– Ja, den är ju inte min, den är ju kommunens, tillägger hon.

I den tre år långa skissen på inkomster och utgifter ingår inga besparingar. Men heller ingen pott för oförutsedda utgifter. Socialnämnden får ett tillskott för att inte fjolårets stora förlust ska upprepas.

Och för att alla förskolor och skolor ska kunna byggas kommer kommunen att ta lån, lån som just nu är fördelaktiga att ta.

– Under 2019 kommer kommunens skuld att ligga på 1,25 miljarder kronor, säger Christina Westman och förklarar att om ”god ekonomisk hushållning” ska gälla borde budgeten ha landat på ett överskott på 70 miljoner kronor.

Nu är den summan beräknad att bli hälften så stor.