Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Första julen utan barnet

Gunnel och Örjan ska fira sin första jul sedan dottern flyttat hemifrån – en omvälvande omställning.
Relationen blir inte bättre av att Gunnel ägnar väldigt mycket tid åt sociala medier.

Det är utgångspunkten för den i alla delar lokalt producerade pjäsen "Jultid i nutid", som har premiär i kväll i Kälarne.

Från Kälarne-trakten är också författaren Marcus Källström, som sände ett utkast till Riksteaterns tävling "Ny text!" som just letade ny dramatik.

Martin Johansson på Jämtlands Kulturkompani (JKK) jobbade med "Ny text!" och frågade omgående om han kunde få regissera om Marcus skrev färdigt hela pjäsen.

Så blev det och Martin lyckades engagera de två skådespelare han tänkt sig i rollerna – Kiki Korths-Aspegren och Anders Hedén, som spelat tillsammans i en rad tidigare uppsättningar.

– Vi har diskuterat igenom rollfigurerna, Kiki och Anders har dessutom broderat ut deras bakgrundshistorier och vi har bearbetat manuset på olika sätt, berättar Martin.

– Man kan säga att pjäsen blivit alltmer allvarlig ju mer vi arbetat med manus, det handlar om två människor som dragits med varandra länge och vad det gör med en relation.

Sanningen är att Gunnel missbrukar Facebook, medan Örjan står ganska främmande för sociala medier. Fast sedan kan det förstås hända saker under spelets gång.

Ensemblen har rentav fått uppslag till ännu en pjäs genom att man uppfunnit dottern Eva, hennes pojkvän Erik och dennes föräldrar, som är betydligt mer välbärgade än Gunnel och Örjan, som jobbar i hemtjänsten respektive på sågen:

– Jag tror inte det skrivs så mycket dramatik om sågverksarbetare i dag, så det känns bra att vi kan leverera en sådan pjäs, säger Martin.

– Dessutom tycker jag pjäsen innehåller fler djup än detta – om man bara tillåter sig att se det som utspelar sig, den känns allmängiltig. Samtidigt kan man säga att den är lite Jonas Gardell light så det bjuds också på många igenkännande skratt.

JKK har fått stöd från ABF och Länskulturen för projektet som har premiär på lördagen, men sedan turnerar runt i länet till bygdegårdsföreningar och lokala teaterföreningar.

• "Jultid i nutid" spelas i Kälarne 22 november, Lillsjöhögen 23/11, Kluk 28/11, Rödön 4/12, Funäsdalen 5/12, Nälden 6/12, Krokvåg 7/12, Östersund 9-10/12, Oviken 13/12 och Hackås 14/12, med spelstart 19.00 samtliga kvällar förutom 18.00 i Krokvåg.