Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första maj i Krokom

/
  • Tre av talarna på Första maj i Krokom: Från vänster: Stefan Wikén, Anna Eriksson och Abbe Elhachimi.

Annons

En solig dag som inleddes på Wärdshuset i Krokom med öppningstal av arbetarekommunens ordförande Stefan Wiken. Stefan talade om traditionen att fira denna dag samt något om politiska läget.

Abbe Elhachimini, som är socialdemokratik fritidspolitiker i Östersund, var nästa talare.

Abbe började på det personliga planet med att berätta om sin tid i Sverige. Att komma till ett nytt land med ett stort dansintresse och att även ta till sig svensk danskultur. Han har jobbat på och läst för att komma in och få delta i det som han upplever som spännande och som han vill vara en del av.

Abbes tal kom att till stor del handla om finanskris, regeringens oförmåga att stimulera kommunerna så att man kan behålla människor i arbete, för det behövs fler händer och inte färre.

Dagens andra talare var Anna Eriksson som är aktiv inom LO och kommunal. Anna är till vardags undersköterska inom vården och privatanställd.

Anna har som sin huvuduppgift inom facket att vara skolinformatör, vilket innebär att hon är ute i skolorna och talar om facket på arbetsmarknaden. Hennes tal handlade till stor del om ungdomars situation, hur de kommer att bemötas på arbetsmarknaden när det är slut med skolan. Hon konstaterade att framtiden efter skolan inte är ljus. Hon efterlyste åtgärder så att vi inte förlorar en ungdomsgeneration in i långtidsarbetslöhet.

Rolf Lilja, som är andre vice ordförande i Krokoms kommunstyrelse, talade om kommunens sätt att sköta sin ekonomi och konstaterade att majoriteten haft stora spenderbyxorna på sig. Nu kommer det en krympande kommunekonomi som kommer att drabba även Krokom, sa Rolf. Vidare pekade han på att regeringen färändrat förutsättningarna för kommunekonomin genom att förändra statsbidragsregler. Krokom kommer få vara med och lägga pengar till kommuner i stockholmsområdet, även kommuner som har det bra ställt. Detta sätt att fördela skattepengar ökar klyftorna avsevärt, sa Rolf.

Vidare meddelade Rolf att han kommer att vara ledig från vissa uppdrag i kommunen under sex månader, han skall jobba för Handelsanställdas förbund. Christer Toft kommer att tjänstgöra under tiden. Samtliga talare tackades, några åkte in till Östersund för att även där delta i första majfirandet.

Mer läsning

Annons