Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Första ronden till HV 71 och Färjestad

Det återstod bara 14 sekunder av matchen. Då vräkte Färjestads ­Jonas Holös in 1–0 och avgjorde den första semifinalen mot Skellefteå.

Sekunderna efteråt fastställde Anders Bastiansen segern när han gjorde 2–0 i öppet mål.

Det var två fenomenala målvakter som såg till att det var mållöst ända in till slutet.

Nicklas Dahlberg i Skellefteå och Jonas Gustavsson i Färjestad gäckade gång på gång motståndarnas anfallsförsök.

Till slut var det alltså Dahlberg som fick ge sig.

Förutsättningarna inför matchen var helt väsensskilda. Medan Färjestad vilat i över en vecka före den första semifinalen hade Skellefteå mindre än 70 timmar på sig att ladda om efter den sjunde kvartsfinalrysaren mot Linköping. Men trots att den matchen räckte i mer än fem perioder var det hemmalaget som startade piggast.

Mot slutet av den första perioden hade seriesegrarna kommit tillbaka in i matchtempot igen efter sitt långa speluppehåll och skapade tre riktigt vassa målchanser på mindre än en minut. Stolpen, ribban och storspel av Nicklas Dahlberg i Skellefteåmålet gjorde att det fortfarande var mållöst efter period ett.

Före säsongen var Dahlberg andremålvakt i sitt lag efter Andreas Hadelöv, i slutspelet har han övertygat gång på gång. I den andra perioden utsattes 23-åringen stundtals för rena kanonaden när värmlänningarna bet sig fast i Skellefteås zon. Med stor skicklighet och massor av änglavakt klarade han av att hålla nollan nästan ända till slutet av matchen.

Men då dök alltså Jonas Holös upp.

samtidigt sin fjärde raka match i årets SM-slutspel när man besegrade Frölunda med 3–1 i första semifinalen.

Känslan var att HV var något hetare. Samlat försvarsspel och koncentrerat anfallsspel gjorde att HV fick till fler farligheter än Frölunda.

HV gjorde två av sina mål i power play. Det tredje gjordes i box play. Frölunda skapade en del lägen, men ju längre matchen led desto mer kunde HV kontrollera händelserna. Stefan Liv var säkerheten själv i HV-målet, och var bara 28 sekunder från att hålla nollan. (TT)