Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Första större fiskodlingen i Storsjön

Produktionen av norsk rakfisk i en vik av Storsjön vid Hoverberg får utökas rejält. Men inte så mycket som ägaren Wangensten vill. I dag kom beslutet om fiskodlingen.

Norska Wangensten hade sökt om att få odla 1000 ton fisk i Vattviken och sedan slakta allt i ett lokalt slakteri i Hoverberg. Marknaden är sedan tänkt att vara i Norge där efterfrågan på rakfisk är stor.

Miljöprövningsdelegationen i Västernorrland har i dag tagit beslut som halverar storleken på den blivande odlingen genom att ge tillstånd till 500 ton fisk.

Argumentet för att inte godkänna den större mängden, är att det än så länge endast finns en beräkningsmodell för hur mycket fisk och foder ett vatten tål innan det blir övergödning. Och denna modell har begränsningar. Försiktighetsprincipen om att ta det säkra före det osäkra ska gälla.

Dessutom anser delegationen att en verksamhet inte ska få lägga beslag på allt så kallat närsaltsutrymme i en sjö. Skogsavverkningar bidrar till exempel också till näringsläckage och skulle Wangensten få odla 1 000 ton fisk blir det noll för allt annat.

Den miljösakkunnige i delegationen, Bengt Gruvin, håller dock inte med om slutsatsen i resonemanget. Han hänvisar till en utredning som säger att det går att odla lite mer fisk i Södra Storsjön samtidigt som andra verksamheter också får plats. Han ville godkänna 635 ton fisk. Inte heller han ville gå med på 1 000 ton med andra ord.

Länsstyrelsen i Jämtlands län hade i sitt yttrande varit ännu snålare än delegationen. Länsstyrelsen ville endast godkänna en årlig produktion av 350 ton fisk.

Sedan fiskodlingar startade har villkoren skärpts. Så tvingas till exempel Wangensten nu rena blodvattnet innan det släpps ut i Storsjön igen. Bolaget ska också dokumentera all död fisk och alla rymlingar.