Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Första vallistan presenterad

Härjedalspartiet presenterar sin första kommunvalslista någonsin. Toppnamnet är grundaren Olle Larsson.
– Jag tycker att det är en stark lista, även om vi gärna skulle se fler kvinnor och fler ungdomar, säger han.

I dagsläget har partiet två representanter i Härjedalens kommunfullmäktige. Nämnda grundare Olle Larsson och jämte honom Bertil Nilsson som hoppade av från moderaterna tidigare i våras. De tar plats ett och två på listan i höstens val till kommunfullmäktige.

– Det är samma sits för alla partier, det finns många som är intresserade, men när det väl kommer till att ställa sig på valbar plats blir det något annat, säger Bertil Nilsson.

Själv tvekade han inte att fortsätta med politiken fast nu då i Härjedalspartiet.

– Det finns många som röstat på mig och jag har känt ett stort stöd, även efter att jag lämnat moderaterna.

Viktiga frågor inför valet är bland annat skola, företagsklimat och småskaligt lantbruk. Och så rätten att nyttja fjällmarken förstås.

– Jag vill att all mark som staten äger skulle förvaltas gemensamt av oss som bor i berörda områden, säger Olle Larsson

Rätten att nyttja mark för renbete styrs av rennäringslagen som säger att samer har ensamrätt till rennäring av "urminnes hävd". Endast samer som är medlemmar i samebyar får utöva renskötsel. I grunden handlar det om att samer är ett ursprungsfolk och en nationell minoritet i Sverige.

Olle Larsson menar att det sker en slags omvänd diskriminering i Härjedalen, där samernas etniska tillhörighet ger dem rättigheter som går ut över andras möjligheter att verka i kommunen.

– Det måste såklart till riksdagsbeslut för att ändra på det, men om man fick en hel kommun att peka på felaktigheterna, då borde det gå att få till en annan syn på hur området förvaltas i dag, säger han.

Härjedalen ingår i det samiska förvaltningsområdet. I senaste fullmäktige ställde Olle Larsson en fråga om vad kommunen tjänar på det. Kommunalrådet Gunilla Zetterström Bäcke (S) svarar bland annat att det "enbart har positiva effekter för kommunens befolkning och näringar".

Hur ser du på sannolikheten att få till en samsyn kring det du vill?

– Det går inte med nuvarande styre men efter valet får vi se, säger Olle Larsson.