Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förståelse viktigast om man ska nå fram till hunden

Att få hunden att förstå det man vill den ska göra är det absolut viktigaste för att nå framgång.

Hundexperten Mattias Westerlund är säker på sin sak då det handlar om hundar. Mattias jobbade tidigare för hundskolan i Sollefteå, nu driver han tillsammans med frun en egen hundskola.

När det gäller att lära en hund att utföra vissa uppdrag finns knappast några genvägar. Det handlar om att ha tålamod och att vara envis. Ett faktum som gäller både hund och hundförare kan man förmoda

– Viktigast är att få hunden att förstå det man vill den ska göra. Och det sker så positivt som möjligt. Börja gärna inomhus i hemmet där hunden känner sig trygg. Nöt varje uppgift så att det sitter. Först därefter kan det vara aktuellt att lära hunden göra motsvarande uppgifter utomhus, förklarar Mattias Westerlund.

Å andra sidan finns det saker man absolut inte får vara eller göra gentemot en hund man vill lära något.

– Var aldrig oschysst mot hunden och uppmuntra aldrig till negativt uppförande. En liten valp kan vara gullig när han morrar och vill försvara sin matskål exempelvis, men samma hund 40 kilo senare när han morrar är en hemsk upplevelse för de flesta, säger Mattias.

När Mattias överräcker hunden Douglas till Maria vet han att den kommer att göra henne gott.

– Att komma ut är viktigt för välbefinnandet, både fysiskt och rent socialt, menar han och sätter en väst med två bärpåsar över ryggen på hunden Douglas som genast svarar med att uppträda på ett annat sätt.

Borta är det spralliga agerandet. När västen kommer på vet Douglas genast att han går i tjänst, då blir det skarpt läge.

Han lyder minsta tillsägelse och utför det han blir ombedd att göra.

Och han gör det med en glatt viftande svans.