Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förstämning efter den tragiska olyckan

Två unga kvinnor miste livet vid en trafik­olycka på Frösön, vid 23-tiden på lördagen. Polisen misstänker att ett illegalt street-race kan kopplas till den våldsamma krocken.

Annons

Den ena av de omkomna flickorna skulle just i dag ha fyllt 20 år. På sin Facebook-sida skrev hon tidigt på lördagskvällen att hon skulle ut och åka ”raggarvolvo” med en kompis.

Vid 23-tiden kom de längs Rödövägen som löper bort mot flygplatsen. Flickorna valde att svänga in mot Valla. Mitt i vänstersvängen kom en Subaru i våldsam hastighet. Flickorna i Volvon hade inte en chans. Smällen var förödande.

Flera av de inblandade satt fastklämda och räddningspersonalen fick arbeta i en timme för att få loss dem.

– Vi har vittnen som såg själva olyckan. De är alla överens om att Subarun kom i en mycket hög hastighet, berättar polisens förundersökningsledare, Ewa Posner-Storm.

Bara en timme efter olyckan stod det klart att två unga kvinnor mist livet. Den ena var 19 år gammal, den andra 23. En tredje ung kvinna hölls nedsövd och vårdades på intensiven medan en man och en kvinna bedömdes ha fått lindrigare skador.

Utredningen pekade snabbt i en riktning om att brott kan misstänkas. Det gäller då grov vårdslöshet i trafik samt vållande till annans död.

– Ingen har delgivits misstanke om brott men det är väl rimligt att tro att så kommer att ske, menar Ewa Posner-Storm.

Ungefär en timme före olyckan fick polisen in ett samtal från en privatbilist. Denne påstod sig har kört längs den så kallade flygrakan vid flygplatsen. Då blev han omkörd av fem bilar som samtliga körde väldigt fort.

– Den här uppgiftslämnaren var anonym, men vi är angelägna om att få in vittnesuppgifter från det vi misstänker var ett street-race på flygrakan, säger Posner-Storm.

Polisen vill ha uppgifter om vilka bilar som deltagit i racet och kanske rent av få det bekräftat om Subarun funnits med där.

De båda omkomna satt i varsin av bilarna. Bland de överlevande finns båda bilarnas förare och även de ska höras så fort tillfälle ges.

Den sorgliga olyckan väckte stor förstämning bland ungdomar i Östersund i går. Under dagen strömmade deltagande kompisar och andra förbi olyckplatsen, där man lade ned blommor och tände ljus.

Sociala medier översvämmades av kondoleanser och sista hälsningar.

Hornsbergskyrkan öppnades med en stödgrupp för dem som ville prata.

För många ungdomar blev lördag 28 april 2012 en dag som aldrig kommer att förblekna ur minnet.