Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Förstör IP-numren”

Internet­operatörerna bör förstöra kundernas IP-nummer. Därigenom skulle Ipredlagen kringgås.
Den uppmaningen kommer från riksdagsmannen Karl Sigfrid (M).

Annons

I måndags meddelade Tele 2 att man inte kommer att lagra kundernas användaruppgifter. Därmed kringgår man den nya Ipredlagen, som kan tvinga operatörerna att lämna ut kunduppgifter.

Den moderate riksdagsmannen Karl Sigfrid har hela tiden varit emot Ipredlagen, och han uppmanar nu andra internetoperatörer att följa efter Tele 2.

– Jag har själv skickat ett mejl till min internetleverantör Bredbandsbolaget och bett dem att upphöra med lagring av IP-nummer, säger Sigfrid.

”Genom att ni lagrar mina IP-uppgifter kan jag inte använda ett öppet trådlöst nätverk utan att utsätta mig för risken att få min identitet utlämnad till upphovsrättsinnehavare”, skriver han i ett brev till Bredbandsbolaget.

att flertalet internetleverantörer inom kort kommer att upphöra med att lagra IP-nummer.

Det beskedet ger de dock inte ännu. Såväl Comhem som Bredbandsbolaget meddelade i går att de tänker fortsätta spara användaruppgifter. Telia sade samma sak i måndags. Samtliga anger kundernas nätsäkerhet som anledning.

– Vår uppgift är att tillgodose kundernas säkerhet på nätet. För att göra det måste vi spara uppgifterna en kortare tid, max tre veckor. Vi kommer inte att automatiskt lämna ut några uppgifter utan tänker granska en sådan begäran mycket noggrant och även överklaga, säger Bredbandsbolagets vd Georgi Ganev till TT.

Enligt honom måste även Tele 2 spara kundernas användaruppgifter en kortare tid för att kunna upprätthålla en nätsäkerhet.

– Skillnaden blir inte stor i praktiken. Om de hävdar att de kan upprätthålla säkerheten och slänga uppgifterna på en gång, så blir jag konfunderad. Det är omöjligt, säger han. (TT)

Mer läsning

Annons