Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försvann och återfanns sju mil från jaktområdet

Vad var den egentligen med om, den svartvita karelska björnhunden "Cesar" som försvann spårlöst och sågs sju mil därifrån efter ett par timmar?

– Har någon sett något vill jag gärna ha reda på det.

Det säger Leif Hermansson från Hensnäs Gård strax väster om Hyltebruk i Småland.

Det var i lördags som han och 3,5 år gamle Cesar jagade älg på Leif mark i trakterna av Fotingen mellan Åsarna och Börtnan.

I sitt älgspårande försvann hunden ned till landsvägen. Det såg Leif på sin gps-mottagare. Men plötsligt upphörde sändarsignalen från hundens halsband. Det var vid 13-tiden

– Jag körde hela dagen och halva natten och letade efter den, berättar Leif.

Vid 08.30-tiden på söndagen fick han ett telefonsamtal, Cesar hade tagits omhand oskadd och välmående på morgonen strax nordväst om Hallen.

Men de som tog hand om hunden hade sett den redan föregående eftermiddag, bara ett par timmar efter försvinnandet.

Leif betecknar det som "helt omöjligt" att Cesar sprungit iväg själv, för fågelvägen är det drygt sju mil från den plats där hunden försvann till den plats där den hittades.

När Leif hämtade sin svansviftande jaktkamrat så konstaterade han att gps-sändaren på halsbandet var avstängd, och att den fungerade som vanligt igen när han tryckte in påknappen.

Han är övertygad om att någon eller några bilburna personer tagit Cesar, antingen för att ha hunden som jakthund eller använd den som motståndare till kamphundar.

– Han åker gärna bil men man hanterar honom inte hur som helst, säger Leif Hermansson.

Han tror att hunden morrade, skällde och blev för bökig att ha att göra med.