Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försvaret måste förstärkas

Med lögner och brott mot folkrätten tar Putin sig rätten att "ansluta" Krim till Ryssland. På liknande sätt gjorde Hitler strax före andra världskriget.

 Han talade om att rädda etniska tyskar i de olika grannländerna. Omvärlden var rädd för krig och godtog under protester Hitlers övergrepp.

På motsvarande sätt agerar Putin, men han talar om att rädda etniska ryssar. Han tog en bit av "ryska" Georgien 2006 i ett kort krig. Nyligen en bit av "ryska" Estland i "fredlig förhandling", nu en bit av "ryska" Ukraina (Krim).

Resten av Ukraina är också hotat liksom Estland, Lettland och Litauen med flera stater.

Putin har aldrig accepterat Sovjetunionens upplösning för 20 år sedan. Han planerar att Ryssland åter ska växa till ett "stort stolt" Ryssland, ett Euroasien.

Nu behövs kraftfulla åtgärder mot Putin. Nato och EU tvekar men bör uppmuntras till tydligare motstånd.

Vårt eget Sverige behöver också stärkas eftersom det inte rör bara en liten halvö långt borta. Snart kan det röra vårt grannland Lettland där många rysktalande bor.

Därför är det bedrövligt att nu höra svenska politiker tala om att vi ska avvakta pågående försvarsutredning innan vi kan säga att vi ska förstärka vårt försvar! Förstår man inte eller är man rädd att oroa björnen som rör sig i öster?

Regeringen och ÖB bör snarast göra förberedelser för att förstärka försvaret, helst i samråd med övriga partier.

Givetvis inte spika alla detaljer före utredningen. Men som läget är duger det inte att säga att budgeten är lagd, att det är val snart eller att hoppas på Nato.

Moderater och socialdemokrater m fl måste också snarast återinföra värnplikten. Nuvarande slimmade yrkesförsvar duger inte att försvara Sverige. Det säger till och med ÖB.

Stöd Ukraina! Försvara Sverige!

Hans Eriksson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel