Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försvaret positivt till sanering

Bynäset kan komma att öppnas redan i år. Detta sedan försvarsmakten nu har sagt sig vara villiga att rensa området från gammal ammunition.

– Vi har gott hopp om framtiden efter det här beslutet, säger Krister Frykberg på Östersunds kommun.

Fortifikationsverket och kommunen har i en gemensam skrivelse till Försvarsmakten frågat om de är villiga att svara för själva saneringsarbetet på Bynäset.

I veckan kom det positiva beskedet från Försvaret.

– Svaret innebär att Försvarsmakten kommer att göra det möjligt att åter vandra runt på Bynäset om än i begränsad i omfattning. Stigen och vägen runt Bynäset ska därmed åter gå att nyttja. Men det stora målområdet, mitt emot Kungsgården, kommer inte att saneras, säger Ken Ejderhamn, affärschef på Fortifikationsverket.

Beslutet innebär att saneringsarbetet kan komma att inledas redan i sommar.

– Blir det så, räknar vi med att arbetet även kommer att avslutas i år, säger en förhoppningsfull Ejderhamn.

Försvarsmakten accepterade förslaget om att utföra själva saneringen under förutsättning att de får avsäga sig det juridiska ansvaret för området efter att saneringens slutförts.

Går allt i lås kommer nu Försvarsmakten att rensa området på uppdrag av Fortifikationsverket som också betalar för arbetet via skattemedel.

– Det finns redan i dag pengar avsatta för sådana ändamål, säger Ejderhamn.

Vad som ska ske med Bynäset sen F4 lades ner har kantats av långvariga och segslitna diskussioner och förhandlingar.

– Det handlar om ett trepartsdrama. Enkelt uttryckt kan man säga att Försvaret har förstört marken, fortifikationsverket förvaltar marken och kommunen vill få till ett bra friluftsområde, säger Krister Frykberg.

Hela Bynäset kommer med största sannolikhet aldrig att kunna öppnas för allmänheten. Det nu aktuella området som planeras för en sanering är stigen längs västra stranden, tillsammans med uddar plus bilvägen. Vad gäller det gamla målområdet kommer inget att ändras. Här är alltför mycket ammunition som inte exploderat. En hel del ammunition har också studsat ut från själva målområdet varför hela Bynäset aldrig kommer att bli helt rensat. Tanken är att göra det rensade området tillgängligt för promenader och cykling.

– Vi vill också placera ut grillplatser i området, säger Ejderhamn.

Inom de närmaste veckorna måste saneringsarbetet inledas om det ska kunna bli slutfört i år.