Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försvaret säger nej till vindkraftverk

Försvarsmakten vill inte tillåta tolv av de vindkraftverk som planeras vid Åndberget utanför Lillhärdal. Det framkommer i ett svar till Rabbalshede Kraft vilka ställt ett antal frågor till Försvarsmakten.

Rabbalshede Kraft har ett antal vindkraftverk i sin planerade etablering vid Åndberget inom Försvarsmaktens buffertzon till det militära området vid Älvdalens skjutfält. I frågor till Försvarsmakten vill företaget få dessa att flytta gränsen till sin buffertzon men får kalla handen. Enligt Rabbalshede påverkas drygt tio procent av hela vindparken och det tappet kan medföra att hela projektet måste läggas ner, påpekar Rabbalshedes Bertil Hjalmarsson.

– Försvarsmakten kan inte göra ekonomiska eller andra uppskattningar av föreslagen vindkraftpark men finner det värt att notera att bolaget trots tidigare yttranden i ärendet inte tycks ha sökt alternativplaceringar. Försvarsmakten finner det anmärkningsvärt att projektets affärsplan baseras på att myndigheten ska "flytta på sig". Förhållningssättet är märkligt och ställer rimliga frågetecken kring hanteringen av andra motstående intressen, skriver Lars Träff, försvarsmaktens infrastrukturavdelning.

Bertil Hjalmarsson skriver även i Rabbalshedes förfrågan ett påstående om att det enligt markägare inte flugit militärplan eller militärhelikoptrar i området "så länge någon kan minnas" och han vill även ha en lista över vilka tidpunkter någon aktivitet skulle ha störts av de aktuella vindkraftverken de senaste tio åren.

– Området är en säkerhetszon. Någon statistik finns inte att tillgå men skulle vindkraftverk uppföras på platsen får det däremot direkta konsekvenser för fältets utnyttjande. Fältet erbjuder i dag unika övningsmöjligheter som inte går att återskapa på andra platser. Det finns vidare ett starkt tryck på Försvarsmakten, inte minst från flera länsstyrelser, att ytterligare utöver artilleri- och robotverksamhet koncentrera just flygverksamhet till fältet, påpekar Lars Träff.

– Att minska det område med utökad hinderfrihet som redovisats som nöjdvändigt för flygsäkerheten vid Älvdalens skjutfält ger som naturlig följd snävare säkerhetsmarginaler eller verksamhetsbegränsningar som resultat, skriver Lars Träff och påpekar att Försvarsmakten för närvarande inte har för avsikt att revidera gränsen för hinderfrihet vid Älvdalens skjutfält.