Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försvunna kinesiska flickor tema för ny utställning

För fyra år sedan var konstnären Maria Ängquist Klyvare i Kina och blev då uppmärksammad på effekterna av den kinesiska ettbarnspolitiken.

Sedan ett par år turnerar nu hennes utställning ”China girl” i Konstfrämjandets regi runtom i Sverige och på lördag öppnas den i ridhuset på Campus, i samarbete med Mittuniversitetets konstklubb.

– Vi vill gärna locka in allmänheten att besöka Campus och den här utställningen känns väldigt angelägen, säger Majen Espvall vid institutionen för socialt arbete, som den 15 september ordnar en debattkväll med konstnärinnan.

Ett par verk består av tusentals små flickansikten i keramik som tillsammans bildar fotografier av barn som ser rakt på besökaren med oförställd blick.

Utgångspunkten är uppgiften att det dagligen försvinner 3 200 kinesiska flickor i åldern 0-4 år.

Förklaringen uppges vara att föräldrarna hellre vill ha pojkar, eftersom familjer med ett barn premieras ekonomiskt av den kinesiska staten.

Alltså aborteras eller dödas tusentals barn, enligt de uppgifter konstnären bygger på.

Ett annat verk är ett stort vattenkärl som enligt samma uppgifter används för att dränka oönskade flickor.

Så hur vet man att de här siffrorna stämmer?

– Man vet att det i Kina finns ett underskott på 50 miljoner flickor, jämfört med en normal population. Förutom att så många barn ”försvinner” så kommer på sikt att leda till ett gigantiskt kvinnounderskott, säger majen Espvall.

Thomas Fuchs som representerar fastighetsägaren är glad över att kunna visa ny och angelägen konst på Campus och hoppas att konstföreningen kan fortsätta det arbetet.

På lördag är det alltså vernissage och utställningen håller sedan öppet fyra dagar i veckan fram till 25 september.