Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortfarande oklart majoritetsläge i Berg

Det är fortfarande oklart hur ett nytt majoritetsblock kommer att formas i Berg efter valet. Allt hänger på om Centerpartiet fortsätter samarbetet med Socialdemokraterna eller satsar på en majoritet tillsammans med Moderaterna och Miljöpartiet.

I samband med tisdagens fullmäktigemöte träffades företrädare för Socialdemokraterna och Centerpartiet för första gången efter valet.

– Det var inga förhandlingar utan bara lite prat utifrån valresultatet. Därför känns det ovisst hur det slutligen blir, säger Therese Zetterman (S) som är det partiets kommunalrådskandidat om samarbetet med Centerpartiet skulle fortsätta.

– Vi kommer även att träffa Moderaterna och Miljöpartiet innan vi tar nya interna diskussioner om hur vi ska ha det. Det här får ta sin tid så det kommer säkert att dröja ytterligare några veckor innan vi vet vilka partier som ska bilda majoritet, säger Dan-Olov Westberg, kommunalrådskandidaten för Centerpartiet.

De två alternativen som står till buds är fortsatt samarbete med Socialdemokraterna eller ett nytt borgerligt samarbete. Det första alternativet skulle ge en majoritet med 20 av fullmäktiges 31 mandat.

– Det skulle ju bli en betydligt starkare majoritet än om Centerpartiet väljer att samarbeta med Moderaterna och Miljöpartiet, konstaterar Therese Zetterman.

I det alternativet skulle de tre partierna få 16 mandat och en majoritet med endast ett mandat. Som tidigare nämnts blev Socialdemokraterna största parti i Berg med 13 mandat. Moderaterna och Centerpartiet fick sju mandat vardera.

Miljöpartiet och Sverigedemokraterna fick båda två mandat .Varken Folkpartiet, Kristdemokraterna eller Vänsterpartiet fick den här gången någon plats i kommunfullmäktige.

Läs mer:

Se valdebatten i Berg

Bäddat för en hårdnande maktkamp

ÖPTV: S ökade i Berg - men fortsätter samarbetet?