Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortkörande poliser utreds

Det blir polisen i Umeå som får utreda om de fortkörande poliserna i Härjedalen gjort sig skyldiga till tjänstefel.
– Vi har inte funnit något som motiverat eventuella hastighets­överträdelser.

Biträdande länspolismästare, Håkan Modin, säger att polisens framfart under lördagseftermiddagen efter riksväg 84 kommer att utredas internt. Ärendet skickas nu vidare till myndigheten i Umeå där det ska avgöras om de aktuella poliserna hade anledning att köra över gällande hastighetsgräns eller om de körde för fort överhuvudtaget.

ÖP berättade i går om den privatperson som åkte bakom och filmade polisekipaget. Med två snöskotrar på en stor släpvagn dundrade polisbilen på i alldeles för hög fart efter riksvägen.

Enligt de videofilmande personerna i bilen låg hastigheten på mellan 110–120 kilometer i timmen efter vägen där högsta tillåtna fart är 90. Dessutom är det 80 kilometer i timmen som gäller när man drar en släpvagn.

”De höll 100 kilometer i timmen när de åkte förbi 50-skyltarna i Hede”, sa vittnet i gårdagens tidning.

De regler som gäller för polisen är att de får överskrida gällande hastighetsgränser vid en brådskande tjänsteutövning. Detta innebär inte att de för den sakens skull behöver slå på blåljusen.

– Nej, att åka med blåljus är att påkalla fri väg, säger Håkan Modin.

När det gäller lördagens händelse har polisledningen hittills inte hitta något som motiverat att poliserna med släpvagn hade någon anledning till att gasa på som de gjorde.

– Det finns inget i vår händelserapport som tyder på att de skulle ha haft en brådskande tjänsteutövning. Nu får kommande utredning visa om det finns om det finns andra förklaringar i det här fallet, säger Håkan Modin.